Hlasování: Zvolte odpovědného byznysmena roku

Ekonomika Ekonomika
2. 11. 2011 10:14
Do finálního hlasování postoupili ředitelé firem Skanska, Vítkovice a Tesco SW

Praha - Prestižní výroční ceny TOP Odpovědná firma, organizované sdružením Byznys pro společnost, spějí do finále.

TOP 2011

"Odpovědný leader 2011, cena společnosti Telefónica Czech Republic" je součástí výročních cen TOP Odpovědná firma, organizovaných platformou Byznys pro společnost.

I v ročníku 2011 rozhodnete o jedné z cen vy, čtenáři Aktuálně.cz. Vaše hlasy určí vítěze ve sledované kategorii Odpovědný leader, zastřešené tentokrát firmou Telefónica Czech Republic.

Z nominací sestavila porota trojici ředitelů. O nich je přesvědčena, že svou prací významně přispívají k tomu, aby se region, kde jejich firma působí i česká společnost obecně posouvala pozitivním směrem.

Je přitom symbolické, že v roce, kdy ekonomickým světem znovu hlasitě zní heslo "krize" budou o vítězství usilovat šéfové společností, které přímo "fyzicky" něco budují a vytvářejí výrobky 'Made in Czech'.

Rozhovory s lídry:

Aktuálně.cz vám v následujících dnech přinese detailní profily nominovaných i obrázky z jejich pracovního prostředí. Rozhodovat o vítězi můžete celý týden.

1. Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva, VÍTKOVICE, a. s.

Zdůvodnění nominace: Jan Světlík jako investor projektu "Nové Vítkovice", chce z průmyslové části Ostravy za pomoci dotací vytvořit živoucí součást města, neboli místo pro kreativní instituce. Sází přitom na aktivní zapojení veřejné sféry. Pět etap rozvoje má stát desítky miliard korun a projekt architekta Josefa Pleskota počítá nejdříve s výstavbou potřebné infrastruktury a až poté s komerčními objekty. Je manažerem významného zaměstnavatele, který nad rámec svých povinností usiluje o udržitelnost regionu.

Kdo je Jan Světlík: Vystudoval Vysokou školu báňskou a nastoupil do práce jako kovář-lísař, přičemž postupně prošel mnoha dalšími pozicemi. V devadesátých letech působil ve vrcholných pozicích společnosti Lahvárna, která procházela transformací. Od roku 2003 je pan Světlík generálním ředitelem skupiny Vítkovice.

2. Josef Tesařík, generální ředitel a předseda představenstva TESCO SW

Zdůvodnění nominace: Josef Tesařík se osobně věnuje oblasti společenské odpovědnosti - zaměřuje se na udržení rovných příležitostí v oblasti vzdělávání, znalostních a sociálně orientovaných služeb a podporu regionu. Inicioval vznik Moravské vysoké školy Olomouc o.p.s., která se svým odborným zaměřením a pedagogicko-vědeckou činností stává nedílnou součástí vzdělanostní základny regionu. Podpora Moravské vysoké školy Olomouc není pouze finanční, ale také se aktivně podílí na předávání praktického know-how v rámci výuky a zapojování studentů do praxe. Nominován je za osobní přínos k rozvoji odpovědného přístupu v Olomouckém kraji, za inovativní propojení byznysu se vzděláváním a vytvářením příležitostí pro mladé v regionu. Josef Tesařík osobně motivuje ostatní firmy ke spolupráci v oblasti CSR v regionu.

Kdo je Josef Tesařík: Vystudoval numerickou matematiku na Přírodovědecké fakultě Olomoucké univerzity, svou kariéru začal jako programátor. V roce 1991 založil Regionální centrum Olomouc, jehož část se věnovala vývoji softwaru. O deset let později vznikla společnost Tesco SW, kterou vede a vlastní. V roce 2005 založil Moravskou vysokou školu Olomouc, jejíž správní radě předsedá.

3. Dan Ťok, generální ředitel a předseda představenstva, SKANSKA, a. s.

Zdůvodnění nominace: Dan Ťok se věnuje v oblasti společenské odpovědnosti především transparentnosti ve stavebnictví. Je si přitom vědom, že za svou snahu změnit na vysoce korupčním trhu jednání můžou společnosti Skanska dočasně dokonce poklesnout zakázky. Společnost přijala etický kodex s nulovou tolerancí ke korupci. Píše se v něm mimo jiné i to, že ten, kdo získá zakázku pro firmu neférově, bude propuštěn. Vedle transparentnosti se SKANSKA věnuje oblasti ekologicky šetrného stavění, založila Nadační fond Tomáš v oblasti posilování bezpečnosti v oblasti stavebnictví.

Kdo je Dan Ťok: Vystudoval Fakultu strojní na Vysokém učení technickém v Brně, svou kariéru začal jako strojní technik a projektový manažer. Působil postupně jako ředitel ve významných průmyslových firmách, byl členem vědecké rady VUT v Brně. Od roku 2008 působí jako generální ředitel společnosti Skanska.

 

Právě se děje

Další zprávy