Počet dárců se zvýšil, štědří jsou hlavně jednotlivci

Ekonomika Ekonomika
22. 9. 2011 17:59
Z firem získaly cenu za dárcovstí LMC, LAW CZ, Vodafone Czech Republic, KPMG a Telefónica Czech Republic.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Částka, kterou firmy a jednotlivci věnovali na soukromé dary, se letos meziročně zvýšila. Přispěla k tomu hlavně aktivita individuálních dárců.

Informaci přineslo Generální finanční ředitelství při vyhlášení letošních vítězů Ceny Via Bona. Tu udělují Nadace VIA a Nadace The Kellner Family Foundation právě za firemní a individuální filantropii.

Ocenění pro velkou firmu se odnesl Vodafone Czech Republic za mnohaletou podporu České asociace streetwork. V kategorii malých a středních podniků cena patří skupině LAW CZ. Ta poskytuje prostředky neziskovým organizacím, například TyfloCentrum Brno, která zajišťuje sociální služby pro klienty se zrakovým postižením.

Cenu za odvahu podpořit inovativní projekt získala společnost LMC. Ta vytvořila, financuje a odborně podporuje koncepci, která pomáhá lidem se zdravotním postižením hledat zaměstnání.

Skupina KMPG Česká republika byla oceněná za sdílení profesionálního know-how s pracovníky z neziskových organizací, Telefónica Czech Republic pak za finanční, materiální a expertní pomoc Sdružení Linka bezpečí.

O udělení jednotlivých cen rozhodla osmičlenná porota složená ze zástupců komerčních firem, médií a neziskového sektoru.

Cena za podporu postižených dětí

Cenu novinářů pro individuálního dárce získal Břetislav Tůma, který dlouhodobě podporuje rozvoj Opavska.

Finančním darem například přispěl na vybudování "Kaple Cesty česko-německého porozumění", zorganizoval benefiční koncert k získání prostředků na podporu obyvatel Japonska postižených tsunami nebo spoluorganizuje celostátní soutěž "Začarovaná písnička" určenou pro zdravotně postiženou mládež

Nově zavedenou cenu "Srdcař", která se uděluje za osobní zaujetí, získal doktor Jaroslav Šturma. Ten již přes dvacet let pomáhá dětem s kombinovaným zdravotním postižením. Sám adoptoval nevyléčitelně nemocného chlapce.

K meziročnímu růstu darovaných prostředků došlo po dvou letech poklesu. Celkový nárůst činil 80 milionů korun. Hodnota darů od jednotlivců se přitom oproti minulému roku zvýšila o 189 milionů Kč. Firemní dárcovství nadále klesalo.

Jedním z důvodů letošního oživení může být skutečnost, že nadacím a neziskovým organizacím podle průzkumu agentury STEM věří v Česku 65 procent obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy