Anketa: Jak podniky ovlivňují svou ekologickou stopu?

CSR Fórum
1. 8. 2011 12:00
Manažeři vybraných podniků popisovali, jak jejich společnosti chrání životní prostředí
Divoká květena na kopci shlíží na ledovými krami posetý fjord blízko jižně položeného města Narsaq v Grónsku, 27. července 2009.
Divoká květena na kopci shlíží na ledovými krami posetý fjord blízko jižně položeného města Narsaq v Grónsku, 27. července 2009. | Foto: Reuters

Praha - Zeptali jsme se manažerů a ředitelů vybraných společností působících na českém trhu, co pro ně znamená environmentální politika, jaký mají podle nich aktivity podniku, pro který pracují, dopad na životní prostředí, a co dělají proto, aby byly negativní důsledky jejich činnosti na přírodu co nejmenší.

První dotaz ankety zněl: Co znamená pro vaši firmu environmentální politika? Je to především dodržování příslušných zákonů a norem, naplňování vlastních cílů nad rámec zákona, příležitost pro zapojení zaměstnanců do ekologických projektů nebo hledání chytrých řešení a inovací, jak ušetřit nebo dokonce vydělat?

Dále nás zajímalo, zda daný podniku měří uhlíkovou stopu své firmy či svých produktů.

Poslední dotaz směřoval na jasné cíle ve snižování ekologické náročnosti do budoucna.

Mgr. Vendula Valentová, zástupkyně ředitelky komunikace a marketingu, Veolia Voda Česká republika

1. Dodržování norem a zákonů je samozřejmě základem. Ale pro firmu, která je s životním prostředím tak úzce spjata jako naše, by to bylo málo. Výhodou mezinárodní skupiny je její zázemí v oblasti výzkumu - Veolia Environnement má pět vlastních výzkumných středisek, jež pracují na zlepšování stávajících a vývoji nových technologií, úspornějších a s menším dopadem na životní prostředí.

V rámci provozu máme stanovené své cíle zvýšení efektivity a energetické soběstačnosti pro konkrétní úpravny pitné vody, čerpací stanice nebo čistírny odpadních vod. Vedle vlastní činnosti je pro naši skupinu velkým tématem ochrana biodiverzity.

Snažíme se ji podporovat na vybraných provozovaných zařízeních (ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody proběhly audity a nyní začínáme provádět potřebné úpravy) a také v rámci grantových programů Biogranty Veolia a Minigranty, kdy finanční podporu získávají regionální ekologické projekty, kterých se dobrovolnicky účastní naši zaměstnanci.

2. Ano, měříme celkovou uhlíkovou stopu své provozní činnosti a následně takto analyzujeme i jednotlivé procesy - výrobu pitné vody, její distribuci, čištění odpadních vod, dopravu a další. Naše mateřská firma ve Francii vypracovala i posouzení všech námi nabízených vodárenských technologií z hlediska uhlíkové stopy, takže naši zákazníci dnes mohou vybírat technologie pro svá zařízení i podle dopadu na životní prostředí.

Vedle měření uhlíkové stopy vyhodnocujeme svou činnost také s využitím celostních metodik, konkrétně analýzy LCA, která zohledňuje vedle uhlíkové stopy devět dalších hledisek dopadu na životní prostředí, např. zakyselování.

3. Zabýváme se snižováním spotřeby elektrické energie provozovaných zařízení, které má na uhlíkové stopě firmy největší podíl. Vedle toho usilujeme o zvýšení energetické soběstačnosti těchto zařízení, tzn. že například kaly vznikající jako odpad při čištění odpadních vod procházejí před likvidací (ve valné většině kompostování) procesem vyhnívání, při kterém vzniká teplo a bioplyn a zároveň se snižuje objem likvidovaných kalů.

Následným spalováním bioplynu pak získáváme elektřinu a tu spolu s tepelnou energií využíváme opět v rámci provozu zařízení. U některých čistíren v ČR dosahujeme energetické soběstačnosti na úrovni 75 i 79 %, u námi provozovaných čistíren v Německu nebo Maďarsku je to i 100 %.

Bohdana Horáčková, ředitelka Útvaru komunikace Skupiny ČEZ

1. Pro společnost ČEZ jsou v rámci environmentální politiky důležité všechny čtyři uvedené body. Dodržovat příslušné zákony a normy je pro ČEZ samozřejmostí a pro odvětví, jako je energetika, to platí zvlášť.

ČEZ se proto chce například podílet na zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. V březnu 2007 představil ČEZ veřejnosti Akční plán na snižování emisí CO2. Ten počítá do roku 2020 se ztrojnásobením výroby z obnovitelných zdrojů energie.

ČEZ hledá a v současnosti již nabízí chytré ekologické řešení také pro oblast dopravy. Naše společnost podporuje rozvoj elektromobility v České republice. Cílem je snížit emise CO2 v ovzduší měst a zlepšit tak život mnoha lidem, kteří v nich žijí. V nejbližší době proto chceme vybudovat dostatečně velkou síť dobíjecích stanic pro elektromobily.

ČEZ jde však v ekologické odpovědnosti nad rámce zákona. Například zcela bezprostřední vztah naší společnosti k ochraně životního prostředí představují aktivity společnosti ČEZ Distribuce zaměřené na ochranu ptactva před úrazem elektrickým proudem. Do opatření, která mají úhynu ptáků po úrazu elektrickým proudem na vedeních ve správě společnosti ČEZ Distribuce zabránit, investuje Skupina ČEZ každoročně řádově miliony korun.

Podpořit zájem zaměstnanců o osobní zapojení do veřejně prospěšných aktivit je etickým gestem firmy v rámci firemního dobrovolnictví. Společně pomáháme nejenom přírodě, ale i slabým, starým, a také fyzicky či duševně handicapovaným lidem. Projekt dobrovolnictví je zaměřen na podporu oblasti životního prostředí a sociální oblasti. Skupina ČEZ tak odstartovala vzájemně prospěšné partnerství firmy, zaměstnance a neziskové organizace z regionů, kde Skupina ČEZ působí.

2. Hlavním produktem naší společnosti je elektřina. V této souvislosti Skupina ČEZ podléhá přísným pravidlům v rámci evropského obchodování s emisními povolenkami. Emise oxidu uhličitého proto musejí být průběžně monitorovány a každoročně ověřeny nezávislou akreditovanou společností v souladu s požadavky právních norem EU a ČR. Výše emisí se zveřejňuje a každá tuna emisí CO2 musí být pokryta jednou povolenkou.

3. Ano, mezi cíle definované Akčním plánem Skupiny ČEZ z 2007 patří zvýšení podílu výroby energie formou obnovitelných zdrojů. Cílem je ztrojnásobit  výrobu energie z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ z 1,7 TWh ročně v roce 2005 na 5,1 TWh v roce 2020.

Dále chceme snížit intenzitu emisí skleníkových plynů. Záměrem je snížit intenzitu emisí skleníkových plynů Skupiny ČEZ o 15 %, resp. snížit celkový emisní faktor z 0,55 t CO2/MWh (v roce 2005) na 0,47 t CO2/MWh v roce 2020. Plánujeme také přispět ke splnění národního cíle ČR snížit energetickou náročnost. Cílem je přispět ke splnění národního cíle České republiky snížit energetickou náročnost o 23 TWh ročně do roku 2020 ve srovnání s předpokládanou spotřebou bez realizace úspor.

Chceme také přispět účastí ve flexibilních mechanismech Kjótského protokolu k realizaci projektů úspor: ČEZ investuje do projektů JI a CDM s cílem financovat čisté projekty vedoucí k úsporám emisí skleníkových plynů.

Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti, Vodafone Czech Republic

1Vodafone má environmentální politiku, jejíž cílem je hledání chytrých řešení, jak pro firmu, tak i pro zákazníka, a samozřejmě snaha co nejvíce zapojovat a motivovat zaměstnance tak, aby si udržitelné chování odnášeli i do svého soukromého života. To se nám snad daří, protože jsme třeba jen v minulém roce převedli řádově stovky tisíc zákazníků na elektronické vyúčtování a ještě jsme za každého z nich nechali ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR vysadit strom v chráněných krajinných oblastech po celé ČR.

Přemysl Filip
Přemysl Filip | Foto: CSR Fórum

Takto vznikl les čítající více než 300 tisíc stromů. Win win řešení jak pro zákazníka, který získal on-line přehled o svém účtu a každý jako EKO bonus i svůj strom, tak i pro firmu, která ušetří na nákladech za tisk papírových faktur. Stejně tak se snažíme motivovat zaměstnance zábavnou formou nejen ke třídění odpadů (už v rámci firmy třídíme 5 různých složek) tak třeba i k jízdě do práce na kole, což je v současných letních měsících nejen příjemné, ale často i rychlejší než jiné formy dopravy.

2. Sledujeme náš dopad na životní prostředí jako součást Environmentálního managementu dle normy ISO 14001, máme jako první velká firma v ČR ekoznačku Ekologicky šetrná služba dle směrnic EU, kterou získala centrála firmy za administrativní a kancelářský provoz ohleduplný k životnímu prostředí

V rámci těchto projektů, kde je mantrou "neustálé zlepšování", se snažíme snižovat spotřebu energií a tedy i naši uhlíkovou stopu. Mobilní síť tvoří asi 90 % naší celkové spotřeby energie firmy. Je to tedy významný environmentální aspekt naší činnosti. Projekt První zelená síť je proto konkrétním příkladem zlepšování, protože při výrobě energie, která ji napájí, nevznikají skoro žádné emise - ať už oxidu uhličitého, oxidů síry, dusíku nebo polétavého prachu.

Celých 70 % energie totiž napájíme z obnovitelných zdrojů a za zbytek, kde nedokážeme ovlivnit dodavatele (na sdílených základnových stanicích ve vlastnictví jiných operátorů nebo v obchodních centrech, kde jsme pouze jeden z nájemců), sázíme jako offset stromy. Ročně nějakých 20 000 kousků. Žádná síť nemůže být čistá na sto procent, ale my se tomu už pekelně blížíme.

3. Jedním z největších strategických cílů Vodafonu je snížení emisí CO2 o 50 % do roku 2020. Tento veřejný závazek byl vyhlášen generálním ředitelem celé skupiny Vodafone už počátkem roku 2008, tedy ještě daleko dříve než zkolabovala konference v Kodani, která měla dohodnout pokračování Kjótského protokolu.

Právě v rámci snižování emisí CO2 je vytvořen průběžne alktualizovaný akční plán a pro jeho naplňování funguje ve firmě multioborový tým. Ten hledá nejen úspory energií, ale také alternativní řešení šetrnější k životnímu prostředí, které jsou často založeny na dobrém nápadu. Konkrétně se např. vyměnily klasické žárovky v osvětlení našich základnových stanic za úsporné LED svítilny nebo celých 70% energie pro síť Vodafonu napájíme z obnovitelných zdrojů. Veřejný závazek dramaticky snížit emise CO2 se takto daří postupně naplňovat.

Pavlína Folovská, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB

1. Environmentální politika pro nás znamená především to, jak se sami chceme jako společnost k životnímu prostředí chovat. Chceme být plnohodnotou součástí našeho českého systému a rádi bychom byli pozitivním příkladem v přístupu k životnímu prostředí pro ostatní. Zdravé životní prostředí vnímáme jako nutnou podmínkou pro dlouhodobou udržitelnost české společnosti. Proto jsme například při výstavbě nového ústředí v Praze v Radlicích dbali na ekologické aspekty.

Výsledkem je přátelská, otevřená a vstřícná budova, která je ohleduplná ke svému okolí a také k našim zaměstnancům. Budova v roce 2007, jako jediná v Evropě, obdržela zlatý certifikát v mezinárodním hodnocení ohleduplnosti k životnímu prostředí LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Neomezujeme se pouze na minimalizaci negativních dopadů podnikání na životní prostředí a snížení emise uhlíku, ale podporujeme také ekologické myšlení všech zaměstnanců ČSOB. Minulý rok jsme je oslovili ekologickou kampaní Šetrně a zdravě, jejímž cílem bylo naše zaměstnance a jejich rodiny inspirovat k ohleduplnějšímu a zdravějšímu životnímu stylu, jak v práci tak i doma.

2. - 3. Měříme dlouhodobě jednotlivé parametry, ať už jde o spotřebu energií, vody, papíru, odpadu, dopravy a dalších položek a dlouhodobě se snažíme o jejich postupné snižování. Přestože jsme docíli výrazného snížení přestěhováním do nové budovy v Praze Radlicích, snažíme se hledat nové příležitosti. V současné době sjednocujeme jednotný systém měření uhlíkové stopy a pracujeme na dlouhodobém programu, který budeme moci využívat v rámci celé nadnárodní skupiny.

Petra Mašínová, PR Manažer OKD

1. Společnost OKD si především uvědomuje odpovědnost související s dopady těžby na životní prostředí. Realizuje proto projekty, které důsledky těžby zmírňují a eliminují. Nejvýznamnějším příklad jsou rekultivační akce, které vrací krajinu po ukončení těžby zpět přírodě a lidem.

Foto: Aktuálně.cz

Kdo dnes přijede na Ostravsko a Karvinsko, jednoznačně vidí, že se místní krajina po ukončení těžby změnila. Snažíme se v ní dosáhnout symbiózy mezi soběstačným ekosystémem s původními živočišnými a rostlinnými druhy a jejich využitím pro volnočasové aktivity lidí. Máme mnoho příkladů, které ukazují, že naše práce má smysl. Oproti alternativním názorům některých ekologů, kteří tvrdí, že je lepší nechat přírodu, aby se s následky vyrovnala sama, jsme zvolili dražší, ale rychlejší a účinnější řešení.

Management dopadů na životní prostředí se v našem případě zaměřuje především na ochranu vody a ovzduší před znečištěním, nakládání s odpady či s nebezpečnými látkami a na rekultivační činnost v okolí dolů.

2. Ovzduší ovlivňujeme vypouštěním tuhých znečišťujících látek (prach) při těžbě. V dané oblasti dodržujeme všechny zákonné normy a objem vypouštěných látek souvisí se systémem větrání v dolech. Jejich omezení je z důvodu bezpečnosti práce pod zemí obtížné. Přesto mohu říct, že v souvislosti s investicemi do nejmodernějších technologií se prašnost v našich provozech snížila.

3. Samozřejmě. Cíle jsou vždy specifické pro danou oblast, v níž naše činnost ovlivňuje životní prostředí. Zároveň jsou stanoveny procesy, jejichž prostřednictvím chceme svých záměrů dosáhnout. Navíc ve všech oblastech se nám daří dodržovat všechny zákonné normy upravující dopad naší činnosti na životní prostředí.

Těžba uhlí je například náročná na spotřebu vody. Proto podnikáme opatření, která omezují její objem, důraz na recyklaci a čistění vedou k odpovědnějšímu využití vodních zdrojů. Stejně tak se nám v posledních letech daří kontinuálně snižovat produkci odpadů, což platí i pro ten z kategorie nebezpečný.

Na dopady naší činnosti na životní prostředí se díváme i širšího hlediska. Kromě ekonomických ukazatelů ve vztahu k dodavatelům (kvalita, platební podmínky, garance dodávek atd.), klademe důraz i na jejich odpovědný přístup k životnímu prostředí při výrobě, užití a likvidaci výrobků. Preferováni jsou dodavatelé, kteří se snaží neekologické látky nahradit vhodnějšími, a to bez vlivu na kvalitu.

Ing. Jiří Kavan, vedoucí útvaru vztahů k veřejnosti Metrostav a.s.

1. V první řadě dodržování příslušných zákonů a norem, ale i hledání chytrých řešení a inovací. Příkladem může být využití technologie plavených tunelů metra, jež byly použity při podchodu Vltavy při prodloužení trasy C z Holešovic do Troje. A nejnověji projevil Metrostav svůj vztah k OŽP při výstavbě mostu přes Oparenské údolí na budované dálnici D8. Trasa vede přes chráněné území, proto do něj stavbaři vůbec nevstoupili a vybudovali most letmou betonáží z obou stran údolí.

2. Ne.

3. Pro snižování negativních dopadů na životní prostředí začlenilo vedení společnosti ochranu životního prostředí do integrovaného systému řízení v souladu s environmentální politikou dle normy ISO 14 001.

Od roku 2001 je Metrostav držitelem certifikátu systému environmentálního řízení pro Realizaci staveb pozemního a inženýrského stavitelství dle normy ČSN EN ISO 14 001. V říjnu 2010 byla jeho platnost prodloužena na další tři roky. V létě roku 2010 Metrostav vyhověl zpřísněným podmínkám EMAS č.1221/2009, čímž společnost prokázala svoji permanentní připravenost na plnění globálních požadavků v oblasti životního prostředí.

Lenka Břeská, manažerka CSR projektů, Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

1. Enviromentální politika pojišťovny Kooperativa se dotýká všech oblastí zde zmíněných, někdy ve větším rozsahu a programově, jindy více spontánně.  Jsem čistě "kancelářský" podnik. Proto je pro nás třídění odpadů a používání recyklovaných a recyklovatelných kancelářských potřeb a materiálů samozřejmostí. Výběrové řízení dodavatelů kancelářských potřeb a reklamních předmětů bylo kvalifikováno také podle environmentálního hlediska.

V mnoha ohledech se snažíme o snížení energetické náročnosti provozu (výpočetní technika s nižší spotřebou, regulace ohřevu teplé vody pouze na pracovní dobu, regulace topení apod.). To se daří především v budovách, které jsou Kooperativou vlastněny nebo dlouhodobě pronajímány a subdodavatelsky spravovány. V posledních dvou letech podporujeme elektronickou komunikaci se zákazníky, využíváme služební automobily s hybridním motorem, které jsou vyráběny ekologicky šetrným způsobem.

V současné době budujeme v Praze novou centrálu, která je stavěna v souladu s normami certifikace LEED (jedním z mnoha příkladů energeticky šetrného provozu bude chlazení celé budovy vltavskou vodou, bezprůvanové chlazení, využívání dešťové vody pro zalévaní květinové terasy, vyhrazené parkoviště pro elektromobily a pro kola apod.). 

V rámci dobrovolnického Dne pro lepší život jsou všechny akce spojené s ochranou životního prostředí velmi oblíbené. Vyplívá to jednak z podstaty sedavého zaměstnání, kdy je možné se pohybem v přírodě odreagovat, ale také z uvědomění si, že snahu všech ekologicky zaměřených neziskových organizací je třeba podpořit.

2. Globálně ne, částečně však budeme řešit v rámci procesu certifikace LEED naší nové centrály v Praze.

3. V současnosti pracujeme na pravidlech v rámci budování nové centrály.

Petr Jonák, ředitel korporátní komunikace, Skupina AWT

1. Odpovědi se vzájemně nevylučují, pokud bychom se však měli přiklonit jen k jedné, pak by to bylo hledání chytrých řešení i úspor. Jako příklad můžeme uvést naši rekultivační divizi, která na návratu přírody do krajiny postižené těžbou uhlí postavila své podnikání. Dalším příkladem je kombinovaná doprava spojující rychlost silniční dopravy s bezpečností a ekologií železnice.

Patříme zde mezi průkopníky, přináší nám to nové zakázky a zároveň to snižuje dopad na životní prostředí. Naše environmentální aktivity navíc mají na náš byznys multiplikační dopad, protože řada firem, které se chovají ekologicky nebo se tak prezentují, vyžadují totéž od svých dodavatelů či poskytovatelů služeb. A tím se nám otvírají další příležitosti.

Foto: Aktuálně.cz

2. Uhlíkovou stopu systematicky neměříme. Soustředění veškeré společenské debaty o ochraně životního prostředí na emise CO2 považujeme za trochu nešťastný fenomén, který odvrací zrak od mnohem závažnějších problémů ničení životního prostředí. Jako přední železniční dopravce a průkopník kombinované dopravy sledujeme více parametrů, jak tyto způsoby přepravy šetří životní prostředí.

3. Ano, v rámci zavedeného systému environmentálního managementu dle normy ČSN EN ISO 14001:2005 máme přijatu environmentální politiku. Našim prioritním cílem je snižování energetické spotřeby a produkce odpadů a zvyšování podílu využívaných odpadů. Na tuto politiku pak navazují rámcové cíle společnosti a konkrétní dílčí cíle jednotlivých provozních oblastí. Spotřebu elektrické energie jsme od roku 2005 snížili téměř o pětinu.

Produkce odpadů v přepočtu na výnosy společnosti klesla během pěti let o více než polovinu. Klesá také jednotková spotřeba pitné a užitkové vody. Za zásadní do budoucnosti považujeme snižování spotřeby pohonných hmot a další redukci energetické spotřeby.

Lucia Slezáková, Marketing & Communications Senior Specialist, PwC

1. Environmentální politika je pro nás především příležitost pro zapojení zaměstnanců do ekologických projektů a hledání chytrých řešení a inovací. Například, plastové láhve s vodou v zasedacích místnostech byly nahrazeny skleněnými džbány. Snížili jsme tak spotřebu plastových lahví o 75 tisíc ročně.

2. Ano, měříme uhlíkovou stopu  všech poboček PwC Česká republika. Vzhledem k tomu, že jsme společnost poskytující  poradenské služby, mezi hlavní zdroje naší uhlíkové stopy patří emise v důsledku služebních cest, spotřeba energie, spotřeba papíru a produkce odpadu.

3. Naším cílem je snížit do finančního roku 2013 svojí produkci skleníkových plynů na jednoho zaměstnance o 25%, přičemž za základní rok měření považujeme rok 2008. Zaměřujeme se na splnění tříletého environmentálního plánu a zapojování zaměstnanců do ekologických aktivit.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy