Novela občanského zákoníku vrazila klín mezi neziskovky

Martina Jirkalová, CSR Fórum
25. 5. 2011 14:25
Jablkem sváru se stalo zavedení statutu veřejné prospěšnosti
Poslanci budou o změnách ještě jednat...
Poslanci budou o změnách ještě jednat... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nový Občanský zákoník, který minulý týden schválila vláda a který nyní míří do Poslanecké Sněmovny, vyvolal mezi neziskovými organizacemi bouři.

Na poslední chvíli se totiž do textu zákoníku dostala další ustanovení upravující tak zvanou veřejnou prospěšnost. A zatímco někteří oslavují, jiní svolávají protestní setkání. 

Zejména úprava spolků je všeobecně očekávaná. Od začátku devadesátých let totiž žádná zásadnější úprava občanských  sdružení neproběhla.

Občanský zákoník ustanovení upravující veřejnou prospěšnost obsahoval od samotného začátku. Od roku 2008 se navíc, podle dostupných informací, pracuje na věcném záměru zákona o veřejné prospěšnosti, který iniciovala vláda Jana Fischera. Ten by měl upravit detaily veřejné prospěšnosti.

Ještě to projednáme, uklidňuje poslanec

Odpůrci úpravy namítají, že se nová ustanovení dostala do Občanského zákoníku zásahem člena Legislativní rady vlády, ta však rozhoduje kolektivně a návrh navíc již prošel vládou bez dalších zásahů. Ze společného prohlášení neziskových organizací podporujících veřejnou prospěšnost vyplývá, že nový Občanský zákoník pouze převzal ty body, které vzešly z několikaleté diskuse právě s neziskovkami, vedené Radou vlády pro neziskové organizace.

Zdá se, že ani neziskový sektor u nás není jednotný a panují v něm rozporuplné názory i na zásadní témata. Jednotlivé tábory a frakce pak obesílají poslance, senátory a další místa s různými apely. Snad dobrou zprávou je, že se podporovatele i odpůrce pokusí vyslechnout poslanci a odborníci. Pracovní platforma na téma úprava neziskových organizací v Občanském zákoníku inicioval poslanec za ČSSD Ladislav Skopal a mohla by přinést zklidnění do rozbouřených neziskových vod.

"Ze zahraničí vím, že statut veřejné prospěšnosti je citlivé téma, proto je třeba pozorně poslouchat názor těch, kterých se úprava dotkne. Byl jsem vyzván a inicioval jsem vznik pracovní platformy k tomuto tématu. Ta by měla v maximální možné míře prodiskutovat koncepční návrhy k úpravě veřejné prospěšnosti a dát hlas všem hlavním táborům", řekl dnes poslanec Ladislav Skopal. Jednání pracovní skupiny by chtěl svolat co nejdříve.

Co je vlastně veřejná prospěšnost?

Podle návrhu je cílem právní úpravy veřejné prospěšnosti efektivnější a transparentnější čerpání a využívání veřejných prostředků a daňových výhod právnickými osobami, které se budou moci vykazovat označením "právnická osoba se statusem veřejné prospěšnosti". 

Zmíněný návrh nového Občanského zákoníku předpokládá rovněž předložení návrhu zákona, který by řešil zejména rozsah, způsob a podmínky, za jakých by se právnická osoba se statusem veřejné prospěšnosti mohla ucházet o zvláštní výhody a za jakých podmínek by je mohla pozbýt. Ten by měl být dále s neziskovými organizacemi a nejen s nimi diskutován i nadále.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy