Chceme mít krásná těla. A proto se padělá tolik léků

CSR Fórum
11. 2. 2011 16:19
Zpráva z konference o prodeji padělaných léků v České republice
Martin Beneš
Martin Beneš | Foto: CSR Fórum

Praha - Minulý rok uspořádal místopředseda senátu Petr Pithart konferenci o hrozbě padělků léků. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tehdy tuto příležitost využil k tomu, aby odstartoval informační kampaň Nebezpečné léky.

Po roce se aktéři konference sešli na stejném místě, aby si, tentokrát pod záštitou senátorky Daniely Filipiové, řekli, jak byla úspěšná.

Webové stránky kampaně Nebezpečné léky navštívilo 62 500 lidí a zdá se, že to nese výsledky: zatímco v letech předchozích se česká veřejnost obracela na SÚKL s podezřeními na padělky průměrně jednou za měsíc, již v roce 2010 byla SÚKL hlášena nelegální nabídka v průměru jednou týdně.

"Náš úřad prošetřil v roce 2010 celkem 102 podnětů od občanů a celkem vydal 640 stanovisek pro Celní správu a Policii ČR," zahájil výroční hodnocení ředitel SÚKL Martin Beneš.

Celní správa tuto pomoc potřebovala. Z prezentace Pavla Novotného, generálního ředitel Generálního ředitelství cel, že čeští celníci v roce 2010 zadrželi 346 474 kusů nebezpečných léků. Tři čtvrtiny padělaných léků, proudí do České republiky z Indie.

Z Indie a po internetu

Ještě před dvěma lety byly hlavním místem prodeje nebezpečných léků tržnice, především v rakouském, německém a polském pohraničí.

"Po zásazích v tržnicích se dodávky přesunuly hlavně na internet," uvedl Pavel Novotný a připomněl poslední velký zásah v tržnicích: "V dubnu 2009 se při kontrole obchodníka na Horní Folmavě podařilo zajistit 1278 nelegálních balení léčiv."

Pilulky. Ilustrační foto
Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Reuters

"Nákupy léků a potravinových doplňků," řekl v Senátu Martin Klanica ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, "tvoří v České republice 2 % všech nákupů přes internet a tento poměr se stále zvyšuje. Jestliže celkový obrat obchodování prostřednictvím internetu dosáhl v roce předminulém roce 25 miliard korun (odhady pro rok 2010 se pohybují okolo 33 miliard), nejde o zanedbatelná množství."

Klanicu doplňuje ředitel SÚKL Martin Beneš: "Uskutečnili jsme na stránkách Nebezpečné léky anketu a z ní vyplynulo, že 52 % lidí při nákupu léků na internetu vůbec nezjišťuje, zda jde o nabídku legální. 7 % lidí pak uvedlo, že kupuje léky na základě inzerátů nebo chatů…"

Potence, růst svalů a hubnutí

Na loňské konferenci bylo řečeno, že zatímco v rozvojových zemích bývají padělanými léky nejčastěji antibiotika, léky proti malárii nebo proti bolesti, ve vyspělém světě jsou nejčastěji padělány prostředky pro posílení potence, anabolické steroidy nebo preparáty na hubnutí. To se nezměnilo a kontrola těchto výrobků je stále těžší.

"Až do minulého roku jsme neměli zákonné možnosti provádět tzv. kontrolní nákupy v internetových obchodech," vysvětlil Martin Klanica. "Dosavadní výsledky prvních kontrol z období 2010 - 2011 ukazují hloubku problému. V rámci šestnácti kontrolních nákupů na internetu jsme zachytili devět nevyhovujících vzorků."

Někdy nechápeme, čím lidé přemýšlejí

Nejčastější chyby zadržených padělků nebo zakázaných prostředků nebyly nijak formální. "Šlo například o přítomnost farmakologicky účinných látek sildenafil, tadalafil, či johimbin, o výskyt anabolických steroidů, omamných nebo psychotropních látek nebo o dosud neschválené potraviny nového typu," vysvětluje Klanica, jehož úřad má pravomoc internetový obchod zavřít.

"Samozřejmě, že toho využíváme. Stránka prostě přestane existovat," říká představitel SZPI, podle něhož je a vždy bude nejlepším kontrolorem vždycky bude poučený zákazník. Problém je v tom, že občas nechápete, čím někteří z lidí přemýšlí. Co jsou ochotni polykat po kilogramech…"

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Ředitel SÚKL Martin Beneš rovněž představil důležitou událost v boji proti padělkům - totiž schválení Úmluvy o padělání léčiv Medicrime, pro kterou v prosinci 2010 hlasovalo v Radě Evropy 47 zemí. Cílem úmluvy je zařazení padělání léčiv a zdravotnických prostředků, jejich distribuce a prodej mezi trestné činy u právnických i fyzických osob.

Ratifikace této Úmluvy si v České republice vyžádá novelizaci trestního zákona a zákona o léčivech. Stanoveny by měly být skutkové podstaty trestných činů nelegálního nakládání s léčivy a zdravotnickými prostředky. "Díky této Úmluvě budou mnohem přísněji a důrazněji než dosud postihovány činy, které ohrožují zdraví a životy pacientů," říká Beneš.

"Otázka vztahu člověka k lékům je otázkou odpovědnosti za vlastní zdraví. Je zapotřebí nejen takových kampaní, ale i konferencí. Příštím tématem by mohlo být Centrální úložiště dat, které zatím padlo jen kvůli lobbyistickým tlakům šéfa komory lékárníků - a přitom by to oblasti léků přineslo více odpovědnosti a finančních úspor, uzavřela konferenci senátorka Daniela Filipiová.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy