Potvrzeno: Osud Hušákovy Sazky míří do rukou soudu

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2011 19:10
Realitní magnát Radovan Vítek potvrdil, že v pondělí podá na loterijní společnost insolvenční návrh

Praha- Realitní magnát Radovan Vítek potvrdil, že v pondělí podá insolvenční návrh na akciovou společnost Sazka.

V televizi řekl, že návrh bude soudu zaslán prostřednictvím české firmy Moranda, která od Komerční banky odkoupila pohledávku vůči Sazce.

"Nemám jinou variantu," řekl Vítek.

Vítek odkoupil pohledávku za Sazkou také od Reifeissen banky a je největším věřitelem Sazky. Své pohledávky vyčíslil na bezmála 1,5 miliardy korun, což loterijní společnost neuznává.

Sazka čelí problémům plynoucím zejména z nutnosti vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 arény. 

Hušák si věří

Předseda představenstva a šéf Sazky Aleš Hušák však tvrdí, že loterijní firma ale není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu na zahájení insolvenčního řízení se bude bránit všemi právními prostředky.

Některé právní rozbory ale Hušákovu argumentaci vyvracejí - například analýza právní kanceláře Štovíček, která ji vypracovala pro Český olympijský výbor. V této analýze se popisuje, že Sazku do insolvence je možné poslat.

Hušák si najal právníka Jaromíra Císaře. "Insolvenční zákon počítá se dvěma možnostmi: předlužením a platební neschopností. O předlužení u Sazky nemůže být řeč, hodnota majetku přesahuje 15 miliard, souhrn závazků činí 10,5 miliardy. A platební neschopnost? Pokud jde o pohledávky, které uplatňují společnosti pana Vítka, musí jít o skutečnou neschopnost platit, nikoli o neochotu v důsledku toho, že Sazka odmítá nároky uznat, uvedl Císař.

ČSTV poslouhá Ulčáka

Většinový akcionář Sazky, ČSTV, dostal několik nabídek, jak situaci řešit, ale tuto středu se rozhodl dál vyjednávat o Sazce pouze s firmou eInvest Martina Ulčáka.

Ten jako jediný ze zájemců nepožaduje majetkový podíl v Sazce a přichází s plánem, s nímž počítá i Aleš Hušák.

Zástupci několika sportovních svazů však v televizi řeklo, že se ještě kvůli tomu pokusí svolat mimořádnou valnou hromadu ČSTV.

Agentura Standard & Poor's snížila ve čtvrtek rating Sazce na stupeň D, který inverstorům signalizuje, že firma není schopna splácvet dlouhodobě své dluhy. Aleš Hušák prohlásil, že tento krok firmu bezprostředně neohrožuje.

"Úpravu ratingu jsme očekávali, pro společnost nemá bezprostředníi dopady, žádné další úvěry nepotřebujeme. Rating by mohl mít vliv na hodnotu dluhopisů, ale to se neprojevilo," řekl Hušák.

 

Právě se děje

Další zprávy