Dvojrozhovor: Tereza Maxová a šéf ING o pomoci dětem

CSR Fórum
7. 1. 2011 8:01
Rozhovor s Terezou Maxovou a výkonným ředitelem ING Bank a Rolfem-Janem Zweepem
Foto: CSR Fórum

Praha - Ve všech zemích, kde působí, podporuje ING Group znevýhodněné děti. V České republice si společnost vybrala nadaci, kterou založila a vede Tereza Maxová. Spolupráce travá už pět let a mohla by se stát inspirací pro ostatní.

Začátek této ojedinělé spolupráce se datuje od roku 2005, kdy vznikl ING Wholesale Banking Fond Nadace Terezy Maxové, později přejmenovaný na ING Commercial Banking Fond Nadace Terezy Maxové dětem. CSR fórum se zeptala generálního ředitele ING Commercial Banking Rolfa-Jana Zweepa a Terezy Maxové, co pro ně společných pět let znamenalo...

Máte za sebou pět let spolupráce. Co vás druhá strana naučila?

Tereza Maxová (TM): Spolupráce s ING Bank byla od počátku velmi inspirativní a profesionální. Pamatuji si, že v roce 2005 byl Rolf-Jan jeden z mála výkonných ředitelů, který navštívil kojenecký ústav a do podrobností se seznámil s problematikou opuštěných dětí.

Naše spolupráce nebyla postavena jen na významné finanční podpoře, ale na osobní účasti zaměstnanců při grantovém řízení, na dobrovolnických akcích a osobní podpoře jednotlivců. Velmi záhy se ING Fond stal vzorem, z něhož čerpali jiné, s námi spolupracující korporace.

Rolf-Jan Zweep (RJZ): My jsme se naučili, že spolupráce s respektovanou a zkušenou nadací napomáhá k porozumění hodnotě vaší podpory a také vás dovede ke zvyšování efektivity v tom, jak poskytovat podporu. Zvláště poté, co jsme zvolili cestu pomoci znevýhodněným dětem, bylo úžasné učit se, jaké všechny potřeby bylo nutné brát v úvahu.

Ovlivnila nějak ona spolupráce vaše vnímání CSR obecně?

TM: Jsem velmi ráda, že stále víc a víc firem si uvědomuje odpovědnost, která přichází ruku v ruce s úspěchem.

RJZ: Především to posílilo naše přesvědčení, že firmy (stejně jako jednotlivci) můžou hrát velmi cennou roli v pomoci společnosti, již jsou součástí! A také to potvrdilo, že CSR neznamená pouze dávat peníze, nýbrž zasvěcovat zaměstnance a zákazníky do něčeho, co je pozitivní a spojuje lidi dohromady.

A teď konkrétně: Jak Nadace Terezy Maxové ovlivnila ING a naopak?

TM: Obě strany měly možnost být u toho, kdy nadšení pro věc, ale i jasná strategie vedly k navázání a prohloubení vzájemné spolupráce, která má obrovský potenciál.

RJZ: Nadace poskytla ING Bank - ale i jejím zaměstnancům a klientům - platformu pro sociální angažmá, které vyvolává v lidech pocit dobrého skutku hrdosti. A doufám, že ING Bank poskytla nadaci nový koncept, na němž se dá do budoucna stavět i ve spolupráci s jinými firmami.

Co vám chybí na české "CSR scéně"?

TM: Myslím, že česká CSR scéna ještě plně nevyužívá potenciálu, který firmy v zahraniční zpravidla využívat dokáží.

Tereza Maxová  s dětmi z dětského domova.
Tereza Maxová s dětmi z dětského domova. | Foto: Digitálně.cz

RJZ: Uvědomění si skutečnosti, že relevance konceptu CSR závisí především na hlubokém porozumění faktu, že být v byznysu úspěšný dlouhodobě, znamená přijmout odpovědnosti ke společnostem, v nichž působím. V České republice jsou firmy často zaměřeny spíše na krátkodobé cíle. Ale obecně jde vývoj správným směrem. 

Jaké jsou vaše plány na příštích 5 let?

TM: Co se týče spolupráce s ING Bank, moc se těšíme na další společnou pětiletku. Obecně věřím, že - jak se říká - charita začíná doma. Když vedeme své děti k odpovědnosti za okolí, v němž žijí, už to samo o sobě přispívá ke kvalitě života společnosti.

Proto si uvědomuji, jak je důležité investovat do vzdělání a dát pomocnou ruku při začlenění dětí, které tu možnost vyrůstat v rodině neměly. Proto je jedním ze strategických cílů nadace dostat co nejvíc dětí z ústavů zpět domů a investovat do jejich vzdělání a rozvoje.

RJZ: Pokud se charity týká, budeme i nadále spolupracovat s Nadací Terezy Maxové dětem. Ale chceme se zlepšit i v dalších oblastech CSR: ekologičtěji využívat papír, separovat odpad, snížit spotřebu elektřiny a podobně…

Ředitel Carnegie Corporation of New York Vartan Gregorian řekl, že nadace jsou od toho, aby riskovaly za vlády i za firmy.. Vnímáte roli nadací podobně?

TM: S panem Gregorianem jsem se potkala a byla to pro mě obrovská inspirace. Velmi lidsky a citlivě dokázal mluvit o svých bohatých filantropických zkušenostech. Osobně s jeho názorem souhlasím, ale pokud se dívám na současnou českou neziskovou scénu  - domnívám se, že ještě není úplně připravená.

RJZ: Já tak dobře celou českou neziskovou scénu neznám, ale s panem Gregorianem souhlasím.

Fashion For Kids
Fashion For Kids | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Potřebuje podle vás společenská odpovědnost větší podporu státu, nebo má vznikat výhradně "zdola?"

TM: Já si myslím, že by měla žít z energie jednotlivců.

RJZ: Podle mého osobního přesvědčení má být role státu omezena pouze na ty oblasti, které jsou důležité pro všechny a o něž se v komplexních moderních společnostech nemohou starat jednotlivci a soukromé iniciativy.

Jde o bezpečnost (zákony a udržování pořádku), vzdělání (šance pro všechny až po universitní diplom), zdravotní péče (přístup všech k základnímu léčení), mezinárodní vztahy (včetně relevantní obrany), veřejná doprava a základní sociální síť pro ty, kteří potřebují pomoc, aby nespadli do chudoby.

Všechno ostatní by mělo být ponecháno soukromým iniciativám od jednotlivců až po firmy, které budou povzbuzovány k převzetí odpovědnosti. Soukromníci to budou vždycky dělat co nejefektivněji, byť v malém, ale stále velmi relevantním měřítku.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy