Čeští zaměstnanci vydělali dobrovolnou prací 18 milionů

Táňa Chudáčková
5. 12. 2010 20:25
5. prosinec je Mezinárodním dnem dobrovolníků
Skupina dobrovolníků čistí řeku Sázavu. Ilustrační snímek.
Skupina dobrovolníků čistí řeku Sázavu. Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Organizace spojených národů vyhlásila pátý prosinec jako Mezinárodní den dobrovolníků v roce 1985. Tento den oslavuje dobrovolnou práci, zaměřenou na pomoc potřebným a na zlepšování prostředí a podmínek pro život v občanské společnosti. Za posledních 25 let se škála typů dobrovolnictví rozšířila.

Například, jedním z nejvýraznějších fenoménů poslední doby je firemní dobrovolnictví, jehož obliba stoupá i v České republice.

Programy firemního dobrovolnictví realizuje v Česku především Fórum dárců a platforma Byznys pro společnost. Za posledních šest let se rozsah i obsah dobrovolnických projektů výrazně rozšiřuje.

Fakta:

Rok 2011 bude Evropským rokem dobrovolníků

Platforma Byznys pro společnost, která se věnuje firemnímu dobrovolnictví v jedné ze svých pracovních skupin, připravuje při příležitosti Evropského roku dobrovolnictví 2011 řadu akcí a programů:

  • české firmy se zapojily do žebříčku Evropské ceny za firemní dobrovonictví 2011, jejíž vítězové budou vyhlášeni v březnu v Londýně,
  • 24. 6. 2011 se uskuteční mezinárodní den firemního dobrovolnictví Daruj a získej (Give & Gain ve spolupráci s britskou organizací Business in the Community,
  • na podporu expertní podpory neziskového sektoru bude zrealizován "Měsíc odborné pomoci",
  •  v září 2011 proběhne dobrovolnický den v rámci programu Engage, zaměřený na networking v jednotlivých regionech,
  • na oblast dobrovolnictví se zaměřuje speciální tematická expertní skupina platformy Byznys pro společnost "Standardy zapojování zaměstnaných", jejímž výstupem bude brožura pro všechny zapojené strany a společný seminář,
  • budou spuštěny nové dobrovolnické programy "Hlavy pomáhají", "Akutní pomoc" a další,
  • uskuteční se seminář pro zástupce firem a veřejně prospěšných organizací "Strategické dobrovolnictví".

Zatímco v roce 2005 uskutečnilo Fórum dárců ve spolupráci s českými firmami 170 dobrovolnických dní ve 30 organizacích, v roce 2010 to již bylo 4250 dobrovolnických dní ve 450 veřejně prospěšných organizacích.

Celkem se v letech 2005 - 2010 zapojilo do tohoto programu 35 firem, jejichž zaměstnanci odpracovali téměř 12 000 dobrovolnických dní ve všech regionech ČR. Tato práce v přepočtu na průměrnou mzdu přestavuje hodnotu téměř 18 milionů Kč. 

Z hlediska tematického zaměření dobrovolnických dní se dlouhodobě těší největší oblibě oblast životního prostředí a ekologie (v roce 2010 se tomuto tématu věnovalo 42% dobrovolnických dní), dále pak sociální a zdravotní oblast (v roce 2010 29%) a děti a mládež (v roce 2010 - 17%).

I přes úctyhodná čísla posledních let obliba programů firemního dobrovolnictví ještě stoupá. Pro firmy představují tyto programy nízké náklady a přitom přinášejí okamžitý efekt - uvnitř firmy i navenek. Pro veřejně prospěšné organizace jsou dobrovolnické dny významným zdrojem pro zajištění provozu a realizace projektů.

V současné době se postupně proměňuje i obsah programů firemního dobrovolnictví. Firmy se snaží více spojovat programy firemního dobrovolnictví s regionální nebo oborovou působností a rovněž se snaží více vnímat aktuální potřeby veřejně prospěšného sektoru.

Nejvíce poptávanou dobrovolnou prací ze strany veřejně prospěšných organizací je odborná pomoc, která však nachází oblibu u dobrovolníků jen velice pozvolna.

 

Právě se děje

Další zprávy