Spočítáno. Tolik firma prodělá bez prorodinné politky

Štěpánka Matušková
4. 1. 2011 8:48
Výpočty organizace Work and Life dokazují, že se prorodiná politika skutečně vyplatí
Foto: GE Money Bank

Praha - Manažeři stojí nohama na zemi a chtějí "prachy na dřevo." Nestačí jim představovat prorodinnou firemní politiku jenom jako bezvadnou věc, která snižuje stres.

Manažery zajímá, jaký finanční zisk "work-life-balance" přinese. Elena de Graatová a Astrid G. Lethertová z německé organizace Work and Life se to tedy naučily spočítat a v následujícím rozhovoru vysvětlují, proč je prorodinná politka firem v dnešní době nezbytná.

Co byste odpověděly zaměstnavatelům, kteří si říkají: Snažím se ze všech sil udržet v době krize všechna pracovní místa, ale moji zaměstnanci si teď ještě vymysleli, že chtějí nějaké work-life-balance benefity?

Snažit se ze všech sil, vyžaduje být v kondici psychické i fyzické. Pokud se mně osobně nedaří udržet rovnováhu mezi rodinným a pracovním životem, dříve nebo později přijde pád. Čím raději pro vás pracují vaši zaměstnanci, tím hůře se cítí konkurence.

Možná si zaměstnavatelé často myslí, že work-life-balance znamená utratit hromadu peněz na podporu zaměstnanců v každé složité osobní situaci. Můžete vysvětlit, co nepatří do WLB?

Výhody work-life-balance samozřejmě nejsou určeny jen zaměstnancům. Sám zaměstnavatel se musí cítit osobně dobře. V našem pojetí jde o to, že si zaměstnavatel uvědomuje a počítá s potřebami svých lidí a upřímně se snaží, aby jim v práci bylo dobře. Což neznamená vždy nějaké ohromné finanční náklady, ale velice často pomůžou jednoduchá a levná opatření. Ale vše, co se týká WLB, je individuální a rozhodně neplatí jeden recept pro všechny. WLB má mnoho podob.

Co čeká firmu, nedodrží zásady work-life-balance?

  • Nízký výkon a nízká iniciativa zaměstnanců.
  • Malá snaha o inovace, nárůst chybných rozhodnutí.
  • Nárůst absencí.
  • Agresivnější a bezohledné jednání.
  • Negativní humor na pracovišti.
  • Vnitřní nezájem a vyšší touha zaměstnání opustit.
  • Vystupňování pracovního nebo rodinného stresu.
  • Syndrom vyhoření, zdravotní problémy, závislosti.
  • Ztráta image firmy na trhu práce.

 

Jaká opatření vedou ke zlepšení work-life-balance?

Nejdůležitější ze všech je flexibilní pracovní doba. Pokud je to možné, práce na telefonu (teleworking) nebo práce z domova je výhodná pro obě strany. Existuje řada dalších nástrojů, ale vždy platí, že pokud jejich zavedení nepodporuje vedení na všech úrovních, nikdy se nestanou přirozenou součástí firemní kultury. Takže nezapomeňte zapojit celé vedení stejně jako i odbory.

Časy se mění. Co nového by měli manažeři vědět o work-life-balance po dvou letech krize?

Během krize se lidé děsili, že přijdou o práci. Mnoho rodin se ocitlo v situaci, kdy jeden z partnerů ztratil zaměstnání a tíha rodinného rozpočtu zůstala na druhém z nich. To je velmi stresující pro celý rodinný život.

Nástroje na zavedení firemní WLB přesto zůstávají stejné, ale k jejich naplnění je potřeba otevřená atmosféra, v níž se nadřízený skutečně snaží najít individuální řešení, pokud je třeba.

"Nová ekonomika" prý přináší nové způsoby uspořádání pracovního a osobního času. Nadále už nebude striktně oddělen. Co nového to znamená pro work-life-balance?

Ano, je možné, že bude přibývat flexibilních pracovních míst. Zároveň roste požadavek téměř trvalé dostupnosti. Pro WLB je to výzva i ohrožení zároveň. Velkou roli hraje vzájemný respekt a firemní kultura, aby bylo možné dosáhnout oboustranné spokojenosti. 

Podivín nebo zapomětlivec?
Podivín nebo zapomětlivec? | Foto: Bleskově

Pro výkon mnoha zaměstnání už nebude nutné být přítomen v kanceláři. Mobily a e-mail fungují všude, také není problém se připojit na firemní interní data. Ale byla by chyba, kdyby zaměstnanec ztratil kontakt a identifikaci s firmou, protože tak dochází k vyčíslitelné finanční ztrátě (viz výzkum Gallupova Institutu).

Jakým způsobem počítáte ekonomickou ztrátu firmy, které chybí work-life-balance opatření?

Do výpočtu je nutné zařadit celou řadu proměnných, jako třeba: výši mezd, platby za nájem atd. Patří sem také tzv. "neviditelné náklady," do kterých se počítá pokles zisku nebo ztráta kontraktu. Ohromné ztráty způsobují chybná rozhodnutí a nízké pracovní nasazení.

Pokud uvedeme jenom jeden příklad za všechny: náklady na náhradu zaměstnance, který místo opustí, se pohybují okolo 75% (!) jeho ročního platu, pokud započítáte skutečně všechny související položky. Další podrobnosti můžete nalézt na našich webových stránkách.

Vaše organizace vyvinula Work-and-Family audit. Můžete nám ho představit?

Jde o velice komplexní proces, o němž bychom spíše napsali článek, než ho vysvětlili v jedné větě. Nicméně jde o nástroj, který odhalí, jestli je prostředí ve vaší firmě "family-friendly". Zahrnuje 168 proměnných z 8 oblastí. Lze ho uskutečnit ve společnostech všech velikostí i oborů. Výstupem je kontrolní mechanismus, odhalující silné a slabé stránky firemní prorodinné politiky. Zároveň vám pomůže nalézt nové možnosti, jak obnovit vaše prorodinné strategie a zvýšit motivaci zaměstnanců. V neposlední řadě firma obdrží certifikát, který zlepšuje její image na trhu práce.

Nabídnete svůj audit také českým firmám?

Audit je zatím ušitý na míru německému prostředí, samozřejmě ho lze upravit situaci v české legislativě, byznysu a společnosti. V úpravě bychom rádi podporovali nějakou českou organizaci.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy