Ke kancelářím patří i školka, pochopili architekti

Štěpánka Matušková
2. 12. 2010 10:24
Nová administrativní budova společnosti ArchDesign v Brně ukrývá i miniškolku
Mateřská škola (ilustrační foto)
Mateřská škola (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Hronová

Brno - Administrativní budova Avriopoint v Brně je novým sídlem společnosti Arch.Design. Nikdo by nečekal, že ukrývá také miniškolku se vším, co k tomu patří - s barevnými stěnami, nápaditým nábytkem, kupou hraček a dokonce i miniaturním hřištěm na venkovní terase.

Od října loňského roku ji mohou navštěvovat děti zaměstnanců Arch.Designu.

Projekčně-architektonická společnost Arch.Design, z jejíchž ateliérů vzešla řada významných brněnských staveb, počítala s prostorem pro svou firemní miniškolku už od prvních výkresů budovy Avriopoint. Zaměstnává totiž téměř 90 lidí převážně ve věku babyboomu a záleželo jí na tom, aby se ženy projektantky a architektky mohly rychle vrátit do práce.

Spolu s možností zkrácených úvazků je školka benefitem, který Arch.Design nabízí svým zaměstnancům v rámci sociálního programu. Stavařky a architektky tak mají možnost skloubit náročné zaměstnání s péčí o dítě.

Financování a příprava projektu firemní miniškolky

Miniškolku si vymysleli sami zaměstnanci Arch.Designu a s podporou vedení se jim podařilo získat dotaci Evropské unie a Ministerstva práce a sociálních věcí. Firemní miniškolka je financována z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Díky grantovému financování (dotace ve výši 2, 8 mil. Kč) mohli nakoupit zařízení a vybavení a po dobu dvou let zajistit kvalifikovaný personál a provoz. Po vyčerpání finanční dotace (2 roky) má společnost Arch.Design povinnost po dobu 3 let provozovat miniškolku na vlastní náklady. Příprava projektu trvala jeden rok a s žádostí o dotaci významně pomáhala společnost Economy Rating.

Výuka a péče je srovnatelná s běžnou školkou

Péči zajišťuje kvalifikovaný personál, o děti celodenně pečuje zdravotní sestra a učitelka MŠ, do školky tedy mohou chodit děti bez věkového omezení, přesto je jich většina starších 3 let.

Protože jde o "miniškolku", přítomno může být současně pouze 5 dětí, během dne se jich ale vystřídá i víc. Provoz školky je flexibilní podle potřeb rodičů a děti všech zaměstnanců mají stejné právo školku využívat bez ohledu na hierarchii postavení ve firmě.

Přestože se jedná o individuální výchovu a péči, programová náplň v miniškolce je srovnatelná s rámcovým programem předškolního vzdělávání. Děti si zde nejen hrají, ale je jim zajištěna i kvalitní výuka - od základního poznávání až po přípravu do školních lavic, vyučuje se i anglický jazyk. Třída je vybavena nejen hračkami, podnětnými hrami, ale i počítačem, který děti mohou využívat.

Přínos pro děti, rodiče i celou firmu

Přítomnost malých dětí přímo ve firmě vytváří přátelské a pozitivní prostředí. Rodiče mohou kdykoliv zkontrolovat svoje dítě a odpadají stresové situace se zpožděným vyzvedáváním dětí ze školek vzdálených od pracoviště rodičů. Rodiče tak využívají pracovní dobu produktivněji.

Není divu, že se zde vytváří přirozeně loajální vztah zaměstnanec - zaměstnavatel. Arch.Design se tak zařadil k českým firmám, které nabízejí významný benefit při náboru nových zaměstnanců, jsou přátelské k rodině a skrze tento program posílil personální marketing.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy