Na stavbách v ČR ročně umřou desítky lidí. Pomůže fond?

Martin Dvořák
18. 11. 2010 16:58
I patron stavebníků někdy potřebuje svého patrona
"Jak to vidím? Stejně jako ministr včera v poledne," vzpomíná Rostislav z brněnské firmy DSH na nedělní Otázky Václava Moravce, kde Vít Bárta hájil potřebné škrty v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. "To je hrozně jednoduchý: nebude práce, nebudou peníze. A pak to bude těžký," říká muž obsluhující "mobilní" betonárku. I on ale věří, že tak specializovaná práce mu vydrží. Žádná pozice teď ale není před propouštěním jistá upozorňují topmanažeři z oboru. "Dojde k okamžitému zásahu do personální oblasti. Od pískoven po obalovny asfaltu," potvrdil předseda představenstva firmy Strabag Jaroslav Katzer.
"Jak to vidím? Stejně jako ministr včera v poledne," vzpomíná Rostislav z brněnské firmy DSH na nedělní Otázky Václava Moravce, kde Vít Bárta hájil potřebné škrty v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. "To je hrozně jednoduchý: nebude práce, nebudou peníze. A pak to bude těžký," říká muž obsluhující "mobilní" betonárku. I on ale věří, že tak specializovaná práce mu vydrží. Žádná pozice teď ale není před propouštěním jistá upozorňují topmanažeři z oboru. "Dojde k okamžitému zásahu do personální oblasti. Od pískoven po obalovny asfaltu," potvrdil předseda představenstva firmy Strabag Jaroslav Katzer. | Foto: Karel Toman

Praha - Stavba není bezpečné místo. Podle Českého statistického úřadu došlo v domácím stavebnictví v roce 2008 k 5416 pracovním úrazům. V roce 2009 se počet neblahých nehod snížil na 4793. Na první poslech zní trend dobře - nebýt toho, že lidé na stavbách dál umírají.

V roce 2008 zemřelo na českých staveništích rekordních 46 dělníků, v roce 2009 "jen" dvacet. Jako částečná odpověď letos vznikl Nadační fond Tomáš, zaměřený na pomoc obětem pracovních úrazů ve stavebnictví.

I člověk s průměrnou představivostí si dokáže uvědomit, že již středně těžký úraz znamená výpadek příjmů rodiny v desítkách procent a že smrtelný úraz znamená zásadní finanční a psychosociální zásah průměrně pro dalších 5 pozůstalých osob. "Nedávno jsem řešila smrtelný úraz na jedné z našich staveb," říká Lucie Nováková, ředitelka odboru komunikace společnosti Skanska, "a nikomu bych nepřála zažít stres, v němž se ocitnou všichni lidé, přítomní úrazu na stavbě. Ke krizové intervenci a psychologické pomoci již nějakou dobu využíváme služeb kaplana - a bohatě se nám to vyplatí."

Stavebnictví v ČR 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
nehody 5067 4935 4790 4689 4267 5416 4793
smrtelné nehody 20 13 14 19 21 46 20

Nadační fond Tomáš (apoštol svatý Tomáš je patronem architektů, stavebních dělníků, geometrů, zeměměřičů, konstruktérů, tesařů, zedníků a kameníků) má nabídnout všem lidem, pracujícím ve stavebnictví, podobné služby a pomoc, jaké nabízejí například obdobné fondy hasičů nebo policistů.

I když se společnosti, působící v oboru stavebnictví, dlouhodobě snaží o co nejmenší nehodovost na stavbách, nehodám různého charakteru nelze zcela zabránit. Zakládajícími partnery Nadačního fondu Tomáš jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice, Odborový svaz Stavba České republiky, Fórum Dárců a Skanska.

Alkohol a práce načerno ne

"Tomáš chce pomáhat nad rámec zákona všem postiženým z oboru stavebnictví, ať už pracují pro jakoukoli firmu," říká Lucie Nováková. "Nejde o to, postarat se o zaměstnance Skanska. Jde o to, obsáhnout celý sektor."

Fond Tomáš: finanční pomoc

- jednorázově vyplacené bolestné nad rámec stanovený zákonem, případně kolektivní smlouvou

- příspěvek na osobního asistenta

- příspěvek na nákup zdravotních pomůcek

- příspěvek na rehabilitaci

- příspěvek na invalidní vozík, bezbariérový vstup atp.

- příspěvek na pořízení výpočetní techniky, která pomůže postiženému k opětovnému začlenění do společnosti

- příspěvek na pohřeb pozůstalým oběti smrtelného úrazu

Jedinými výjimkami z toho pravidla jsou dvě nepsané zásady: žádost o pomoc nemůže u nadačního fondu podat ten, kdo si přivodil pracovní úraz pod vlivem alkoholu a ten, kdo v České republice nepracuje legálně.

Současné zákony řeší bezprostřední následky pracovních úrazů s přesahem na dlouhodobé následky. Jenže vážně zraněný člověk, anebo dokonce pozůstalý, potřebuje víc. Potřebuje se s novou životní situací vyrovnat a potřebuje perspektivu. Dostupnost takové pomoci už ale není automatická. Co konkrétního si představit?

"Obětem pracovního úrazu mnohdy víc než finanční podpora pomůže psychologická, psychosociální, lékařská, právní a sociální pomoc. Tomáš proto platí ve prospěch postižených za tyto služby," říká Lucie Nováková.

To ovšem zdaleka neznamená, že by cílem činnosti Nadačního fondu Tomáš nebylo poskytovat obětem pracovních úrazů i pomoc finanční (typy takové pomoci najdete v přiloženém infoboxu - pozn.red).

Prevence je také pomoc

Pokles počtu nehod na stavbách v posledních letech je sice pozitivním, nikoliv však uspokojivým trendem. Nadační fond Tomáš má proto ambiciózní cíle i v oblasti prevence a osvěty.

Přispět k dalšímu snižování počtu pracovních úrazů a úmrtí na stavbách hodlá vytvořením platformy pro výměnu zkušeností mezi firmami v oblasti bezpečnosti práce a poskytováním odborných podkladů pro případnou úpravu předpisů. Tomáš chce proto vytvořit:

- pracovní skupiny odborníků s ambicí stát se partnerem pro ministerstvo a další zodpovědné orgány při definování a aktualizaci bezpečnostních norem v oboru stavebnictví;

- systém seminářů a školení pro zaměstnance i manažery stavebních firem (s hlavním zaměřením na malé a střední podniky);

- systém podpory konání pravidelných firemních bezpečnostních akcí;

- funkční zapojení odborných škol do diskuse o bezpečnosti práce ve stavebnictví;

"Mezi největší nebezpečí na stavbách patří rutina a svým způsobem i česká mentalita," říká Lucie Nováková.

Skanska ČR - vlastní zaměstnanci 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
nehody 140 104 48 59 46 38 31
smrtelné nehody 0 0 1 0 0 0 1

"Lidé mají pocit, že se jim nemůže nic stát - a že výuka bezpečnosti práce je tou nejnudnější věcí na světě. Popravdě, když sem přijedou kolegové ze Skanska ze zahraničí, vůbec tento přístup nechápou. Například, pokud se na některé z našich staveb stane smrtelný úraz, musí se dostat poučení o tragické situace všem zaměstnancům celosvětově. Všude po světě se zorganizují setkání, kterým říkáme Minuta pro život. Takové pracovní shromáždění začne skutečně minutou ticha - a pak pokračuje rozborem situace."

Podle zkušenosti Skanska, říká Lucie Nováková, je třeba postupovat po tragických událostech na stavbách stejně jako v civilním životě. "Tryzna, mše, symbolické rozloučení, cokoli, co umožní lidem uzavřít kapitolu - a pak jsou teprve schopní jít dál a přijímat praktické informace."

Všichni partneři nadačního fondu dobře vědí, že jde o dlouhodobou práci, která nemusí přinést výsledky okamžitě. Kromě jiného půjde o to, zda jednotlivé firmy ve stavebnictví nepochopí snahy Tomáše konkurenčně prestižně. Zda jej přijmou za svůj.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy