Žalobce: Komando ČEZ vymáhalo přiznání kvůli prémiím

Tomáš Fránek, Karel Toman
21. 9. 2010 8:28
Členové týmu NTZ se brání u Ústavního soudu, zatímco žalobce chystá jejich obžalobu
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006 | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Olomouc - Členové "komanda" enregetické společnosti ČEZ neměli jako hlavní náplň své činnosti odhalování černých odběrů, ale vymáhání přiznání ke krádeži.

Je o tom přesvědčený státní zástupce Karel Studený, který má případ na starosti. Deník Aktuálně.cz má k dispozici Studeného usnesení, kterým 18. srpna nařizuje podat ve věci třinácti obviněných z NTZ kolem Karla Vaniše obžalobu pro podezření z trestného činu útisku.

Jak deník Aktuálně.cz zjistil, osmnáct členů bývalého týmu NTZ se proti průběhu stíhání navíc brání u Ústavního soudu. Část stížností už ale soudci odmítli.

Na pomoc právník ČEZ

Členům komanda pomáhají právníci skupiny ČEZ, kterým vadí to, jak v kauze postupovalo krajské i Nejvyšší státní zastupitelství. Ve svých stížnostech tvrdí, že průběh vyšetřování výrazně poškozuje jejich občanská práva a oni nemají dostatečnou možnost obrany.

Po nejnovějších rozhodnutích žalobců i Ústavního soudu se tak kauza posouvá blíž k soudnímu přelíčení.

Členové "komanda NTZ" při vymáhání přiznání ke krádeži podle zdůvodnění žalobce Studeného odhalování zneužívali dominantního postavení ČEZu a z vymoženého přiznání měli prémie.

ČEZ Studeného argumenty zpochybňuje vlastní expertízou a pochybení svých lidí odmítá. "Věříme, že trestní stíhání našich pracovníků bude pravomocně zastaveno," řekl mluvčí společnosti Martin Pavlíček.

Podle olomouckého krajského žalobce Karla Studeného tým NTZ především porušoval vyhlášku Energetického regulačního úřadu o podmínkách připojení k elektrizační soustavě.

Nepochopitelné důvody NTZ

"Ze zcela nepochopitelných důvodů bylo vždy postupováno způsobem, který zákon předpokládá pro případ nedohody mezi distributorem a odběratelem," píše Studený v obsáhlém zdůvodnění, proč podle něj třináct obviněných patří před soud.

Dokládá to na příkladu podnikatele odpojeného od elektřiny na třech odběrných místech, přestože se chtěl s ČEZem dohodnout. Videozáznam podle žalobce dokazuje, že opakované nabídky na dohodu o náhradě škody NTZ vytrvale odmítá a nutí poškozeného k přiznání se ke krádeži.

Lidé z NTZ tím podle Studeného zneužili dominantního postavení ČEZu na trhu i tísně, do které se poškozený dostal, byť vlastní vinou.

To vše navíc NTZ dělalo vědomě. "Samotní obvinění konstatují, že (poškozený, pozn. red.) má doma tmu, v řeznictví mu hnije maso a pumpa nejede," píše žalobce.

Kromě odpojení od proudu tlačili Vanišovi lidé poškozené k přiznání také hrozbou přemrštěných pokut.

Posudek VUT Brno podle žalobce potvrdil, že NTZ využilo k určení délky neoprávněného odběru jen části údajů. Jeho celkovou dobu tak oproti skutečnosti stanovil dvaapůlkrát delší.

Žalobce: Prémie tvořila až čtvrtinu platu

V jednom případě tak NTZ černého odběratele tlačilo k přiznání hrozbou náhrady škod za 1,6 milionu korun, aby mu ji nakonec po jeho přiznání snížilo na 500 tisíc.

Z důkazů podle Studeného vyplývá, že tento nátlak "takřka ve všech případech" nesměřoval k dohodě o náhradě škody, ale právě k přiznání se ke krádeži elektřiny. "Vyhrožovali, že pokud se odběratel nepřizná k neoprávněnému odběru, nemůže dojít k uzavření dohody," píše se v usnesení.

Svou zodpovědnost na tomto postupu nese podle Studeného i ČEZ.

"S ohledem na vyznačení neoprávněného odběru ve vnitřním systému skupiny ČEZ znemožňovali (obvinění, pozn. red.) přepis odběrného místa na jinou osobu, čímž vytvářeli další tlak na uzavření dohody," píše se v usnesení.

"Činili tak proto, že z částek vymožených prostřednictvím dohody jim byla vyplácena pohyblivá složka mzdy představující zhruba 25 % příjmu jednotlivých pracovníků," stojí dále.

ČEZ si za svými lidmi nadále stojí, podle jeho právníků neporušili žádné vnitřní předpisy a už vůbec ne zákon.

"Podezřelým z neoprávněných odběrů elektřiny vždy vysvětlovali možnosti postupu v souladu s pravomocemi danými zákonem a platnými vyhláškami," tvrdí mluvčí společnosti Martin Pavlíček.

Původně bylo obviněných 32 členů "komanda NTZ", stíhání devatenácti z nich bylo ale pravomocně zastaveno.

Stíhání zbylých třinácti členů NTZ zastavil v dubnu olomoucký okresní státní zástupce Jiří Jančík, protože podle něj trestný čin nespáchali. Jeho nadřízený Studený mu ale věc vrátil. Podezřívá totiž NTZ ze spáchání trestného činu útisku.

Pro Jančíka je to postoj závazný, což zvyšuje pravděpodobnost, že členové bývalého NTZ nakonec přece jen stanou před soudem. "Termín podání obžaloby nelze přesněji sdělit," řekl Jančík. Upozornil zároveň, že soud má právo věc vrátit k dopnění důkazů.

Máte dost možností obrany

ČEZ věří, že stíhání bude zastaveno a že prokáže nevinu i zbývajících třinácti obviněných v čele s Karlem Vanišem. "Všech 13 zaměstnanců, kteří jsou nepravomocně obvinění, stalé pracuje pro ČEZ. Karel Vaniš a dva další pracovníci jsou nadále přeřazeni na administrativní kancelářskou práci," dodal Pavlíček.

Zatím ale šest členů komanda neuspělo s ústavní stížností, ve které napadlo průběh vyšetřování, podobně dopadne i dalších dvanáct stížností.

Členové týmu přesvědčují ústavní soudce o tom, že jsou nevinní a k zastavení jejich stíhání mělo dojít už dávno.

"Stěžovatel se dostal do situace, kdy nemůže pochopit, že ačkoliv byl od samého počátku stíhán nedůvodně, nedostalo se mu napadenými rozhodnutími dostatečné občanské satisfakce, tím spíše, že jednání, pro které byl stíhán, bylo mimořádně široce medializováno," tvrdí jeden z členů komanda ve stížnosti, podobné argumenty používají i další.

Podle ústavních soudců se sice mohou členové komanda poškozeni už jenom tím, že bylo trestní stíhání zahájeno, české právo jim ale poskytuje dostatek prostředků k obraně a jejich stížnost je proto předčasná.

"Pokud jde o tvrzené porušení dalších základních práv, stěžovatel (člen komanda) neuvádí, v čem konkrétně spatřuje jejich porušení, a proto se jeho tvrzením Ústavní soud dále nezabýval," je napsáno v jednom z nálezů. Stejná zdůvodnění mají i další rozhodnutí soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy