První tendr dle nových pravidel. Lesy mají míň zájemců

Karel Toman
14. 9. 2010 13:20
Do vládních tendrů nesmějí firmy s akciemi na majitele, kolem Lesů ČR jsou takové tři
Foto: Ondřej Besperát

Praha - První velký tendr podle nových "protikorupčních" pravidel veřejné soutěže vypíše ve čtvrtek stát. Už teď je jasné, že tím vyloučí některé potenciální favority soutěže, v níž jde o těžbu a prodej dřeva státního podniku Lesy České republiky na celý příští rok.

Novela totiž ve vládních tendrech zakazuje účast firmám s anonymními akciemi na majitele.

Z šesti firem, které v Česku dokáží těžit dřevo ve velkém, jsou takové "tajné akciovky" celkem tři.

"My si s tím poradíme, nechte to na nás," říká Tomáš Bitner, zástupce ředitele firmy Opavská lesní, která má podle obchodního rejstříku anonymní akcie na majitele a která se proto tendrů Lesů ČR ve stávající formě nejspíš nebude moci zúčastnit.

Podmínky soutěže na těžbu a prodej dřeva Lesů ČR na rok 2011 představilo ministerstvo zemědělství v polovině srpna. Šanci splnit kritéria budou mít podle lidí z oboru jen velké těžařské firmy.

Menší hráči z kola ven

Především se totiž zmenší počet územních celků, na které se těžební tendry vypíší - z 280 na 108. Tím se rozloha jednotlivých obhospodařovaných území v průměru více než zdvojnásobí.

Podle Hnutí Duha i asociace dřevozpracovatelů se tak ze soutěže automaticky vyloučí menší firmy. Ty totiž nebudou schopny zvládnout hospodaření na řádově tisících hektarů.

"Tendr je jednoznačně koncipovaný ve prospěch velkých nadregionálních a vlivných firem," je přesvědčen prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeněk Valný.

Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí.
Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí. | Foto: Ondřej Besperát

Firem, které těžbu na tak velkých územích zvládnou, je v Česku málo.

Tou největší je firma LESS z Bohdanče na Kutnohorsku podnikatele Jana Mičánka, který stál při transformaci státních lesů a působil i na ministerstvu zemědělství. Firma letos čeká obrat ve výši šest miliard korun, třetinu své těžby přitom provádí právě v Lesích ČR.

Velkou těžařskou firmou je i českobudějovická Wotan Forest, která počátkem roku plánovala obrat pro letošní rok na 2,9 miliardy korun. Jejím jediným akcionářem je společnost Wotan Invest podnikatele a miliardáře Tomáše Nebeského.

Dalšími velkými firmami jsou domažlická LST Trhanov, která měla roku 2007 obrat 621 milionů. Mezi firmy schopné dostát novým podmínkám tendru patří podle Duhy i akciovky Opavská lesní a Uniles.

Wotan odtajnil akcie

S výjimkou firmy Less měly donedávna všechny zmíněné společnosti "anonymní" akcie na majitele. Takové firmy však budou mít od této středy vstup do zakázek Lesů ČR zakázán.

"Tendry budou vypsány podle zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek okamžitě poté, co vstoupí 15. září 2010 v platnost," potvrdil ministr zemědělství Ivan Fuksa, když 18. srpna zveřejnil podmínky tendru těžby dřeva ve státních lesích na příští rok.

Hned by se tak mohla do tendrů kromě firmy Less přihlásit už jen firma z holdingu Wotan Invest, který počátkem letošního roku změnil své cenné papíry na akcie na jméno.

Šance na úspěch má podle hnutí Duha i firma Solitera, která je společností s ručením omezeným, kde je vlastnická struktura jasná. Také ona tak do soutěže teoreticky může.

Černými koni tendru mohou být i další eseróčka jako Kloboucká lesní nebo Petra Hodonín, která se v minulosti opírala o skandinávského giganta Stora Enso.

LST uvidí, Opavská si poradí

LST Trhanov má však podle obchodního rejstříku stále akcie na majitele a podle novely by tak po roce 2011 v Lesích ČR těžit nesměl.

"Až se oznámí konkrétní podmínky, uvidíme, zda se přihlásíme, blíž to zatím nebudeme komentovat," řekl ekonom LST Trhanov Jaroslav Rout.

Les na rozloze až dvou hektarů se pokácí, okolo se ponechá nepříliš široká řada stromů, takzvané porostní žebro, a jde se s pilou o kus dál.
Les na rozloze až dvou hektarů se pokácí, okolo se ponechá nepříliš široká řada stromů, takzvané porostní žebro, a jde se s pilou o kus dál. | Foto: Ondřej Besperát

"Tajné akcie" má nadále i Opavská lesní a Uniles.

"Vždycky jsme se tendrů Lesů ČR účastnili, zúčastníme se jich i teď," řekl za Opavskou lesní zástupce ředitele společnosti Tomáš Bitner. Na otázku, zda nejsou akcie na majitele překážkou, odpověděl: "My si s tím poradíme, nechte to na nás."

"Podnik se řídí platnou legislativou, víc vám k tomu neřeknu," odmítl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík úvahy nad tím, které firmy mohou podmínky tendru splnit. Svým vyjádřením podle svých slov nechtěl předjímat výsledek soutěže.

Když se deník Aktuálně.cz obrátil na nadřízené ministerstvo zemědělství s dotazem, zda anonymní akcie znamenají, že bude účastník tendru vyloučen, přeposlal rezort otázku Lesům ČR a Boublík svou odpověď zopakoval.

Hnutí DUHA: Tendr je miliardový tunel

Ekologové i někteří dřevozpracovatelé ohlašovaný tendr od počátku kritizují jako neprůhledný a pro stát vysoce ztrátový, Hnutí Duha mluví dokonce o tunelu na veřejné finance v řádu několika miliard.

Stát v něm totiž nabídne firmám k těžbě a prodeji neroztříděné dřevo tak, jak roste v lese. Roztříděné by ho přitom samotné Lesy ČR mohly prodávat výrazně dráž.

"Forma tržního prodeje dříví prostřednictvím vlastních organizačních jednotek je pro LČR efektivnější, než je prodej dříví nastojato jiným podnikatelským subjektům" kritizoval nevýhodnost prodeje "na pni" už nález NKÚ z března 2004.

Lesy ČR ale výtky odmítají. "Úsilí managementu a vedení Ministerstva zemědělství směřuje právě k opačnému cíli, to jest ke stabilnímu, dlouhodobému, ekonomicky nejvýhodnějšímu modelu fungování státního podniku Lesy České republiky," tvrdí mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Celková hodnota tendru těžby na rok 2011 nebyla zveřejněna, podle Jaromíra Bláhy z Hnutí DUHA však při započtení ceny dřeva dosáhne řádově desítek miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy