Byli jsme jako partyzáni. Až se zjevily Oranžové schody

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 9. 2010 13:20
Malý student z Dubí versus obří korporace - firemní péče o společnost v praxi
Prezentace projektu Oranžové schody
Prezentace projektu Oranžové schody | Foto: Petr Jemelka

Praha - Víceleté Gymnázium J. A. Komenského v Dubí se liší od většiny ostatních středních škol v republice. Díky přístupu a obětavosti ředitelky školy Jaroslavy Turkové, pedagogů a studentů, umožňuje postiženým dětem studovat spolu se zdravými vrstevníky.

Kromě předsudků je ale třeba odbourávat také fyzické bariéry. V případě třináctiletého Davida Jiránka, který je kvůli svalové atrofii odkázán na invalidní vozík, už ochota personálu školy nestačila.

Začali jsme vytrháváním prahů, aby se dalo s vozíkem vjet a vyjet ze třídy. Upravila jsem rozvrhy celé školy tak, aby se Davidova třída nestěhovala z učebny do učebny. To sice situaci částečně vyřešilo, ale David trávil celý den ve třídě a o přestávce nemohl být se svými spolužáky v jiných prostorách školy," řekla Turková.

K odstranění jedné z posledních bariér pomohla Nadace ČEZ. Gymnázium J. A. Komenského vybrala jako jedno z osmi školských zařízení v České republice, jemuž v rámci projektu Oranžové schody, přidělila grant na schodišťovou plošinu.

David, jeho matka a ředitelka Gymnázia J. A. Komenského
David, jeho matka a ředitelka Gymnázia J. A. Komenského | Foto: Petr Jemelka

"Dosud jsme to dělali jako partyzáni. Po schodech Davídka nosili spolužáci, musel chodit na mou toaletu. Díky plošině se nyní plnohodnotně zapojí do vyučování a bude moci konečně trávit přestávky venku spolu s ostatními spolužáky," konstatovala Turková.

"Když se David dozvěděl, že škola koupí plošinu, vykřikl "hurá" a celé léto vyprávěl, jak bude sám jezdit po škole a nikoho nebude potřebovat," neskrývá nadšení Davidova matka Oldřiška Jiránková.

Plošina by ale neměla sloužit pouze Davidovi. Gymnázium se připravuje na přijetí dalších podobně handicapovaných studentů, čímž by se měly naplnit dvě základní ideje projektu: umožnit postiženým studovat v "normální" škole a zdravé děti naučit soužití s handicapovanými lidmi.

Byznys a společnost

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Bude informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

Internetový magazín bude součástí ekonomické rubriky Aktuálně.cz.

Jen natáhnout ruku nestačí

Žádostí o grant přijala nadace ČEZ stovky. Osmičlenná porota ale vybrala právě žádost gymnázia J. A. Komenského v Dubí. Proč? Protože vedení školy jen pasivně nečekalo, ale na úpravě vnitřních prostor soustavně pracovalo. Projekt výstavby plošiny měla navíc ředitelka Turková již vypracovaný a mohla ho tak přiložit k žádosti.

"Chceme dát prostor především těm, kteří nečekají na cizí pomoc, ale snaží se problematiku aktivně řešit. Našim cílem je podpořit školy, které postižené žáky neodmítají, ale umožňují jim získat stejné vzdělání, jako mají ostatní děti," vysvětlila místopředsedkyně správní rady Nadace ČEZ Bohdana Horáčková.

Během prvního roku Nadace ČEZ v rámci projektu Oranžové schody přidělila celkem osmi školám granty ve výši 4,5 milionu korun. Finanční prostředky jsou určeny pro nákup pomůcek a vybavení pro handicapované využívajících ke svému provozu elektrickou energii. 

Vedení Nadace ČEZ počítá, že v březnu 2011 vyhlásí druhý ročník projektu. Zažádat o grant budou moci základní, střední a vyšší odborné školy. Více informací o projektu naleznete na stránkách nadace.

 

Právě se děje

Další zprávy