Svět už Česku zase věří. Státní rating by se měl zvýšit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 8. 2010 11:00
Schopnost ČR splácet dlouhodobé závazky v cizích měnách je ohodnocena známkou A
V současnou vládu je vkládána důvěra
V současnou vládu je vkládána důvěra | Foto: Ludvík Hradilek

New York  - V záplavě zpráv o snižování ratingu jak firmám, tak i státům je to pozitivní zpráva. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s změnila výhled hlavního státního ratingu České republiky ze stabilního na pozitivní.

Díky programu nové vlády se podle ní pro příští dva roky zvýšila pravděpodobnost zlepšení samotného českého ratingu. "Ten by se zvýšil, pokud by vláda úspěšně uskutečnila své plány na snížení veřejných výdajů a program důchodové reformy", sdělila agentura.

Standard&amp nyní hodnotí schopnost České republiky splácet dlouhodobé závazky v cizích měnách známkou A. Výhled ratingu dluhů v domácí měně, který je na vyšším stupni A+, zůstává zachován jako stabilní.

Vše záleží na splnění cílů vlády

"Revize výhledu odráží naše očekávání ohledně zvýšení ratingu v příštích dvou letech, pokud nedávno vytvořená koaliční vláda dokáže úspěšně realizovat plánovaná opatření, která by měla zmírnit dopad výdajů souvisejících se stárnutím obyvatelstva na veřejné finance," uvedl analytik S&P Frank Gill. Dodal, že politická vůle k těmto krokům je teď podstatně vyšší než v minulosti.

Dosavadní vládní opatření v rámci fiskální konsolidace zahrnují snížení objemu platů ve veřejném sektoru v příštím roce o deset procent a úspory na subvencích v rozsahu až 0,4 procenta hrubého domácího produktu, konstatovala S&

Koalice také plánuje mnohaletou reformu důchodového systému, která by měla zmírnit výdajové tlaky určené demografickým vývojem. Vedle zavedení "druhého pilíře" v podobě doplňkového systému zamýšlí rovněž změny nastavení parametrů, což v důsledku sníží rozsah rozpočtových transferů do penzijního systému," uvedla agentura.

 

Právě se děje

Další zprávy