Důchody USA nad propastí, po 30 letech skončí v mínusu

Karel Toman
6. 8. 2010 11:30
Od roku 2015 bude systém v deficitu, roku 2037 bude vyčerpán, tvrdí správci fondu
Foto: Reuters

New York - Říká se jim baby boomers. Této početně silné poválečné generaci se rychle blíží odchod do důchodu.

V době doznívající recese s velkou nezaměstnaností to znamená jednoduché počty: americký systém sociálního zabezpečení (Social Security) letos skončí poprvé po téměř třiceti letech v mínusu. Pak se na chvíli vrátí do černých čísel, aby se kolem roku 2015 dostal do dlouhodobého a rychle rostoucího deficitu. Zcela vyčerpán bude roku 2037.

Tvrdí to alespoň výroční zpráva správců systému, kterou potvrdil ministr finací Timothy Geithner a ministryně pro zdravotnictví a sociální oblast Kathleen Sebeliusová.

Schodek, rovnováha, strmý propad

"Než se odchodem 'baby boom' generace do důchodu zvětší populace příjemců dávek a deficity systému začnou rapidně narůstat, očekáváme, že zlepšující se ekonomika dosáhne mezi příjmy a výdaji systému několik let přibližné rovnováhy," řekl Geithner.

Za letošní propad do červených čísel může podle něj recese. S nezaměstnaností na 9,5 procenta přispívá do systému méně Američanů, zatímco skoro polovina "baby boomers" pobírá podíl na dávkách už od 62 let věku namísto plného důchodu v 66 letech.

Do systému vloni přispívalo 156 milionů lidí, zatímco dávky z něj pobíralo 53 milionů lidí. I v USA se proto roztáčí debata o možném zvýšení věku pro odchod do důchodu.

Za stagflace končil systém v mínusu po 13 let

Už jedou?
Už jedou? | Foto: Reuters

Nejde přitom o první případ, kdy se systém dostal do potíží. Během vleklé stagflace v sedmdesátých letech končil v mínusu 13 let v řadě až do roku 1983.  Tehdy byl systém reformován a od té doby je Social Security finanční rezervou ve výši zhruba 2,5 bilionu dolarů.

Podle serveru CNN Money je tento fond považován za „vyčerpaný", pokud z něj může být vyplaceno jen 76 % dávek. K tomu podle výroční zprávy dojde roku2037.

Zpráva správců Social Security přichází v době, kdy se obří dluh Spojených států stává ve Washingtonu velkým tématem. V únoru americký prezident Barack Obama jmenoval komisi, kde jsou zastoupeni demokraté a republikáni, a která má do 1. prosince předložit návrhy na snížení rozpočtových schodků.

Obamův cíl je snížit roční deficit maximálně na "maastrichtská" tři procenta HDP. Letos však schodek míří k 11 procentům výkonu americké ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy