Orco: Záchrana nové pražské čtvrti přichází z Ameriky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 9. 2011 17:04
Morgan Stanley se stal největším akcionářem developera Orco
Orco vlastní v Praze velkou cennost: pozemky na území bývalého nádraží Bubny. Chce tu postavit celou novou čtvrť
Orco vlastní v Praze velkou cennost: pozemky na území bývalého nádraží Bubny. Chce tu postavit celou novou čtvrť | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Největším akcionářem developerské společnosti Orco Property Group se staly fondy kolem firmy Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI).

Společnost Orco oznámila, že pro tyto fondy v rámci privátního úpisu vydala tři miliony akcií. Fondy tak nyní v Orku vlastní 19,2 procenta akcií.

Tento krok je podle agentury Reuters součástí snahy společnosti Orco o snížení zadlužení. Orco se kvůli dluhům nacházelo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil firmě obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

Společnost se v prvním pololetí propadla do ztráty 7,5 milionu eur (zhruba 187 milionů korun). V loňském roce ve stejném období hospodařila se ziskem 238 milionů eur. Tržby firmě klesly meziročně o víc než polovinu na 73,6 milionu eur.

Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze.

V Praze patří mezi hlavní projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma tam plánuje mimo jiné výstavbu bytů, kanceláří, v místě chce mít například i vysokou školu.

Ve fotogalerii: Staré Bubny naposledy, než tu investoři utratí 72 miliard korun

Ve fotogalerii: vizualizace nové čtvrti

 

Právě se děje

Další zprávy