RPG Byty žaluje 300 nájemníků, nechtějí zvýšit nájem

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 9. 2011 16:16
S kým se firma ani za 9 měsíců nedohodla, na toho podává žalobu
Společnost RPG Byty vlastní někdejší byty OKD.
Společnost RPG Byty vlastní někdejší byty OKD. | Foto: Martin Netočný

Ostrava - Celkem na tři stovky nájemníků podá žalobu největší majitel nájemních bytů v Česku, společnost RPG Byty. Jde o ty nájemníky, s nimiž se ani po devíti měsících nedohodla na nové výši nájemného po skončení deregulace.

V první fázi zatím společnost podala několik desítek žalob, jak informovala ČTK s odvoláním na Ivu Nedavaškovou ze společnosti RPG Byty.

Celkem se změna týkala 35 650 nájemníků, firma, která patří do impéria miliardáře Zdeňka Bakaly, se domluvila s 98,5 procenta z nich.

Podle informací Občanského sdružení majitelů domů je u soudu asi 500 žalob na určení výše nájemného. S nájemníky se soudí i druhý největší vlastník bytů v Česku, skupina CPI. Ta původně podala 301 žalob, soudní spor ale vede pouze se 137 nájemníky, ostatní žaloby stáhla poté, co se s nájemníky domluvila.

Ředitel portfolia RPG Real Estate Pavel Klimeš uvedl v tiskové zprávě, že prioritou firmy bylo vždy s nájemníky se dohodnout.

"S těmi, kteří na náš původní návrh nepřistoupili, jsme vedli celou řadu individuálních jednání. Bohužel, v některých případech se nám ani přes veškeré úsilí této dohody dosáhnout nepodařilo, a proto nám nezbylo, než udělat to, co jsme celou dobu avizovali, tedy obrátit se na soud s žádostí o určení výše nájemného," uvedl.

RPG Byty, která spravuje celkem 44 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji, plánuje postupně zvyšovat nájemné až do roku 2014. V tomto roce chce srovnat současné ceny 19 až 50 korun za čtvereční metr s tržním nájemným, které se pohybuje mezi 60 a 130 korunami za metr. Peníze utržené navíc mají posloužit do úspor energie v bytových domech.

 

Právě se děje

Další zprávy