Hon za slevami ovládl realitní trh, hrozí mu nová krize

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 8. 2011 21:16
Ceny bydlení stagnují, přiblížily se reálné hodnotě nemovitostí
Ceny nemovitostí se podle expertů přiblížily reálné hodnotě, i když zatím ne všude. Ilustrační foto.
Ceny nemovitostí se podle expertů přiblížily reálné hodnotě, i když zatím ne všude. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Brno - Jeden z nejdražších bytů v Česku za 90 milionů korun sice nedávno našel svého kupce, ale rozhodně to není znamení opětovného růstu cen či zázračného rozhýbání trhu s realitami.

O tom, že více než třistametrový mezonet v pražské Vodičkově ulici koupil vlivný miliardář Roman Janoušek, informoval server Motejlek.com. Podle srpnových údajů portálu Realitymix.cz se ale průměrné ceny bydlení v Praze stále nezvyšují, meziročně jsou letos o 3 až 5 procent nižší.

Tento vývoj je patrný v celém Česku, ceny kolísají o desetiny až jednotky procent. Reálně se až na místní výjimky ale příliš nesnižují.

"V současné době je trh stabilizovaný, ale faktem je, že ubylo kupců. Lidé jsou opatrnější, jejich existenční starosti působí, že trh není tak živý, jako byl před příchodem recese. Dalším důvodem, proč se neprodává tolik jako dřív je nasycení trhu u silných ročníků 70. let," poznamenal prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Pokles cen způsobují hamižní majitelé

Experti se shodují, že ceny bydlení v Česku v posledních letech klesly z výšky, kam je vyhnal boom konjunktury, na úroveň blízkou reálné hodnotě nemovitostí. I když statistiky realitních portálů neustále naznačují mírné poklesy ve většině krajů.

"Tato odchylka vzniká neochotou smířit se hned na začátku s tržní cenou, lidé chtějí byt nebo dům prodat co nejdráž. Pak dochází k tomu, že po určité době začnou nemovitost postupně zlevňovat. Obvykle pak prodejní cena spadne pod tu tržní, kterou původně realitní makléř navrhoval," konstatoval regionální ředitel realitní kanceláře Sting Martin Ďuriš.

Současní kupci jsou totiž připravení vyčkávat a nabídku nemovitostí mají dobře zmapovanou. Pokud vidí, že cena u vyhlédnutého bytu postupně klesla například z 1,2 milionu na milion korun, čekají, že bude klesat i dál. A za milion, i kdyby to byla tržní hodnota nabízeného bytu, koupit nechtějí.

Hon za slevami v současnosti vůbec hýbe realitním trhem. I když ne vždy je to ku prospěchu věci. "Celá řada kupců, kteří se o některý byt zajímají, zaujímá postoj: buď dostanu slevu, nebo jdu pryč. Chtějí slevu dokonce ještě dřív, než si vůbec nabízenou nemovitost prohlédnou, což je nesmyslný fenomén," podotkl Novotný.

Málo peněz a velké oči developerů

Statistiky realitních portálů tak naznačují spíš obecný trend. Přesto z čerstvých údajů Realitymix.cz vyčnívají dvouciferné poklesy cen v Liberci a v Karlových Varech.

"Větší snížení cen bytů v Liberci opravdu vnímám a domnívám se, že k tomuto trendu dochází z důvodu snížení koupěschopnosti obyvatelstva. Méně lidí má zkrátka peníze v hotovosti a nedosáhnou na úvěr. Například v Mladé Boleslavi, kde je Škodovka a také vyšší mzdy, ceny bytů zdaleka tolik neklesly," upozornila Dana Macháčková, realitní manažerka RK Sting v Liberci.

Ještě o něco specifičtější je situace v Karlových Varech, kde je výrazný převis nabídky nad poptávkou. Zájem ruských kupců vyšrouboval ceny bydlení v lázeňském městě před krizí do nebývalé výše, takže rozhodně mají kam klesat.

"Přemrštěné byly i ceny pozemků, z nichž část nakoupili developeři. Ve Varech tak nyní stojí několik nových bytových domů s velmi předraženými byty, protože cena pozemku byla až třikrát vyšší než tržní cena, což samozřejmě ovlivnilo i cenu bytů. Existence těchto bytů pak zvyšuje převis nabídky nad poptávkou a snižuje cenu ostatních nemovitostí," vysvětlil Miroslav Jonáš, obchodní ředitel M&M reality holding.

Co když přijde druhé dno krize?

Realitnímu trhu v Česku, stejně jako celé ekonomice, hrozí, že jej zasáhne takzvané druhé dno či druhá vlna recese. V takovém případě pravděpodobně čeká trh další zpomalení, možná i nové zmražení.

"Pokud druhé dno krize přijde, lidé budou reagovat okamžitě. Propad ale nebude tak hluboký jako po začátku recese, zejména proto, že trh ještě zdaleka nedosáhl předkrizové úrovně," konstatuje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

V případě pádu ekonomiky na druhé dno se totiž opět zhorší přístup lidí k hypotékám stejně jako jejich ochota brát na sebe závazek, který by museli léta splácet.

 

Právě se děje

Další zprávy