Nejspíš žádné zdražení. ČEZ slibuje levnější elektřinu

Ekonomika Ekonomika
4. 7. 2011 10:21
Ceny pro domácnosti by mohly klesnout o procento, odhadují experti
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Praha - Vývoj cen emisních povolenek a silové ceny elektřiny ukazují, že by v příštím roce mohli zákazníci energetických společností platit méně.

S cenami dolů šel ČEZ. "Firmy, které u nás nakoupí nyní, nakoupí již za sníženou cenovou hladinu. Do cen pro obyvatelstvo na příští rok se aktuální ceny promítnou také," citovaly Hospodářské noviny mluvčí ČEZu Evu Novákovou.

Experti sledující energetický trh, například Jan Tomaník z Wood & Co., odhadují zlevnění pro domácnosti zhruba na procento. To se nemusí zdát jako výrazné číslo, ale ještě před pár týdny se objevovaly úvahy, že od příštího roku elektřina naopak podraží o dalších deset procent.

Povolenky, jejichž cena se výrazně promítá do ceny elektřiny, se v posledních čtrnácti dnech pohybovaly na nejnižších cenách za poslední rok. Klesly zhruba o pětinu.

"Jakmile zlevnily povolenky, cena elektřiny klesla z 60 na 57 eur za megawatthodinu," uvedl v Hospodářských novinách Tomaník.
Cenu elektřiny v posledních týdnech ovlivňovala situace v Německu, které schválilo plán odstavení jaderných elektráren. Další zemí, která může sehrát svou roli, je Rakousko. To chce od ledna zakázat dovoz elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy