Finta se mocným developerům vyplácí, ignorují zákon

Tomáš Fránek
21. 6. 2011 14:55
Stát neřeší problémy kolem autorizovaných inspektorů, kteří obcházejí zákony
Foto: Karel Toman

Brno -  Všichni to ví, kontroly to potvrzují, ale zatím s tím stát nic dělat nechce.

Stavební zákon umožňuje místo složitého jednání a vyřizování na stavebních úřadech najmout si takzvaného certifikovaného inspektora, který investorovi vydá příslušné povolení.

Lidé, nezisková sdružení i veřejný ochránce práv přitom upozorňují na to, že institut autorizovaných inspektorů vede k obcházení zákona, proti kterému je obtížná obrana.

A mimořádná kontrola ministerstva pro místní rozvoj to potvrzuje. Ve velké většině projektů, které využívají služeb autorizovaných inspektorů, je porušen zákon - stavby jsou povolovány v rozporu s územním plánem, inspektoři ignorují připomínky sousedů a vychází vstříc plánům mocných developerských firem.

Projekty za miliony s chybami

V projektech za desítky milionů korun po celé zemi našli pracovníci ministerstva chyby - stavby byly povolovány bez ohledu na územní plány, nikdo se neptal na názor lidí, kteří bydlí v okolí těchto staveb, byly povolovány i stavby, které vůbec inspektoři povolovat neměli.

Například při prověřování inspektora Milana Teigisera, který stojí za výstavbou mrakodrapů na Pankráci, u povolení hobby marketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích nebo při likvidaci borovicového háje kvůli výstavbě ubytoven v Brně-Líšni zjistilo ministerstvo několik vážných chyb.

Inspektor tak podle úředníků ministerstva opomíjí jednání s vlastníky pozemků, které přímo sousedí se stavbami, souhlasí se stavbami, které vůbec nemají stát na místě, kde získaly povolení. "Inspektor vydal certifikát bez pravomocného povolení ke kácení dřevin," je napsáno ve výsledcích mimořádné kontroly ministerstva.

Foto: Karel Toman

Ministerstvo zatím přes výsledky kontroly proti inspektorům nezasáhlo, jeho počínání už proto šetří veřejný ochránce práv.

Úřad ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského teď sice připravuje rozsáhlou úpravu stavebního zákona, poslední verze předlohy ovšem podle nevládních organizací nedává dostatečnou záruku, že se tato praxe nebude opakovat.

Ptejte se sousedů

Ministerstvo chce do nového zákona stanovit zatím pouze to, že inspektor bude muset povolení předat stavebnímu úřadu, který bude mít 30 dní na jeho prověření.

Občanská sdružení proto požadují, aby současně s tím, jak inspektor předá certifikát k posouzení stavebnímu úřadu, byla dokumentace zveřejněná a mohli si ji prostudovat i lidé, kteří by jinak byli účastníky tradičního stavebního řízení.

Zároveň chtějí, aby zákon umožnil ještě před zahájením stavby podat žádost o přezkoumání certifikátu.

"Autorizovaný inspektor například může dále opomíjet sousedy v okolí stavby, kteří by v případě řízení vedeného stavebním úřadem byli účastníky řízení se všemi z toho vyplývajícími právy. Ani po přijetí novely se v pozici souseda o povolované výstavbě vůbec nemusíte dozvědět, a nemáte proto ani možnost uplatnit jakékoliv opravné prostředky," uvedla právnička Petra Humlíčková, legislativní koordinátorka Zeleného kruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy