Hypotéka, nebo nájem? Záleží na velikosti města i bytu

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 6. 2011 6:00
Nájemních bytů je v Česku stále málo, zájem o ně roste pomalu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Relativní nejistota dvouměsíční výpovědní lhůty z bytu na jedné straně a dluh na několik desítek let na straně druhé. V souboji nájemního bydlení a hypotéky v Česku dlouhá léta vedla druhá ze zmiňovaných možností. Situace se ale v posledních letech pomalu obrací.

"Lidé se léta snažili získat bydlení vlastní, opustit paneláky a mít vlastní dům. Bylo to dáno i tím, že developeři prakticky nestavěli nájemní domy, a fond nájemních bytů tak zastarával. Situace se ale pomalu začíná měnit," konstatuje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Pravidla, podle kterých banky svým klientům hypotéky poskytují, v době ekonomické krize zpřísnila. Ceny bytů sice v průměru poklesly, nejvíce ale u těch nejméně žádaných bytů - bytů, které zatím neprošly rekonstrukcí, a bytů v panelových domech na okrajích velkých měst s nepříliš kvalitní vybaveností a dostupností.

Zároveň ale mírně roste i nájemné, a to nejen to, které prochází deregulací. Jednoznačná odpověď, zda je v Česku výhodnější žít v pronájmu, nebo koupit vlastní byt, tak neexistuje.

Někteří na výběr nemají

I kdyby bylo splácení hypotéky jednoznačně výhodnější než placení nájemného, pro řadu lidí jsou hypotéky jednoduše nedostupné. Ať už jde o ty, kdo nemají našetřeno a sotva s příjmem vycházejí, nebo o drobné živnostníky.

"Všechny svoje úspory investuji do úpravy a pronájmu prostor, kde podnikám, vlastní peníze tak na koupi bytu nemám a nejspíš ani nikdy nenašetřím. Musel bych si tedy vzít hypotéku na celou cenu bytu, u banky ale se svým příjmem nemám šanci," shrnuje svou situaci kadeřník Rudolf Veselý.

Stavební spoření je ale v Česku stále nejoblíbenějším způsobem, jak ukládat peníze stranou. Řada lidí tak přece jen má šanci díky vlastním úsporám na hypotéku, která by zbytek ceny nemovitosti pokryla, dosáhnout.

Rozhoduje velikost bytu i města

Situace se ale liší podle velikosti města a cen nemovitostí a nájmů v něm.

"V malých městech je mnohem zajímavější variantou bydlení koupě bytu před platbou nájmu. Například v Severočeském kraji si byt 2+1 pořídíte za 250 tisíc i levněji. Zde se pak opravdu vyplatí byt si koupit. Nezavážete se bance na třetinu svého života a bydlíte ve svém. Jiná situace je samozřejmě v Brně, v Praze a v jiných velkých a žádaných městech," upozorňuje Martin Ďuriš, regionální ředitel realitní kanceláře Sting v Čechách.

Dalším důležitým faktorem je pak i velikost bytu, který si chce jedinec nebo rodina pronajmout či koupit. Nabídka nájemních bytů není u všech typů bytů stejná.

"V současnosti je v oblasti nájemního bydlením převis nabídky především u větších a dražších bytů. O menší a levnější byty je zájem a pronajímají se, za předpokladu stanovení reálné tržní ceny, poměrně snadno," konstatoval Jan Zachystal, realitní expert kanceláře Remax Alfa.

Právě vzhledem k výši nájemného ve větších bytech, o které mají většinou zájem celé rodiny a ne jednotlivci, je často výhodnější poskládat ze dvou příjmů splátky hypotéky.

"Pro nákup bytu mluví faktory jako životní jistota, kterou u nájmu většinou nemáte, či třeba fakt, že s nemovitostí nemůžete nakládat, jak uznáte za vhodné. Navíc vlastní nemovitostí můžete vyřešit i otázku bydlení vašich potomků," doplnil Zachystal.

I nájmy mají své výhody

Ke koupi vlastního bydlení nás obvykle vede právě touha vlastnit věc s trvalou, možná i s rostoucí hodnotou. Ale souvisí i s obecnou nechutí Čechů stěhovat se za prací, ať už po republice nebo za její hranice. Tento sklon se mění sice pomalu, ale mění se.

To hraje do karet majitelům nemovitostí k pronájmu. "Konkurence na trhu nemovitostí k pronájmu je dnes taková, že je možno získat bydlení vyššího standardu, než nabízejí obecní byty za cenu místního regulovaného nájemného. Majitelé nájemních domů si čím dál více uvědomují okolní konkurenci a nabízejí jednoduše více," upozorňuje Václav Zeman, realitní makléř RK Sting v Brně.

Stále častěji tak platí, že nájemník si nemusí dělat starosti s údržbou domu nebo bytu a v případě poruchy nemusí shánět přímo řemeslníka, ale kontaktuje majitele či správce domu, který všechno potřebné zařídí.

Končící deregulace nájemného do situace na trhu s nájemním bydlením také výrazně zasáhla. Zatímco dosud platilo, že ve velkém bytě s regulovaným nájemným se měsíčně za bydlení platilo stejně jako v malém bytě s tržním nájemným, teď se situace vyrovnává. Řada bytů s dosud regulovaným nájemným se tak kvůli rostoucí ceně uvolňuje.

Velký obrat směrem k nájemnímu bydlení se ale navzdory tomu v Česku očekávat nedá. Bytových domů určených k pronájmu vyrůstá stále málo. "Byty s regulovaným nájemným jsou navíc v řadě případů podinvestované a majitel je musí nejprve opravit, než je pronajme za vyšší cenu," podotkl Karel Potměšil.

 

Právě se děje

Další zprávy