Boj o budoucnost žižkovského nádraží pokračuje

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 5. 2011 15:21
Ministr vrátil rozhodnutí o žižkovském nádraží zpět památkářům, developer se raduje
Letecký pohled na nákladové nádraží Žižkov.
Letecký pohled na nákladové nádraží Žižkov. | Foto: Sekyra Group

Praha - Je žižkovské nákladové nádraží kulturní památkou, nebo na jeho místě může vyrůst nová čtvrť s bydlením pro 15 tisíc lidí?

Památkový odbor ministerstva kultury budovu ze 30. let minulého století sice na začátku roku vyhlásil kulturní památkou, proti tomu se ale postavil developer Sekyra Group i vedení městské části Prahy 3.

Ministr kultury Jiří Besser se teď rozhodl vrátit proces vyhlášení budovy kulturní památkou zpět na odbor k novému přezkoumání. Akceptoval tak rozhodnutí rozkladové komise ministerstva.

Právě firma Sekyra Group odkoupila od Českých drah za 136 milionů korun 32 hektarů pozemků, na kterých plánuje vybudovat svůj projekt Žižkov City s byty pro 15 tisíc lidí. A k tomu je zapotřebí strhnout budovy, které se nepoužívají od roku 2002.

Developer upozornil, že když koncem roku 2009 vznikal nový územní plán Prahy 3, který s demolicí nádraží počítal, odbor památkové péče nic nenamítal.

"Proti rozhodnutí o vyhlášení budovy kulturní památkou bylo podáno odvolání a nyní se jedná o jeho revizi. Pokud by nebyl status kulturní památky změněn, nemohla by být hlavní budova nádraží zbourána a nemohl by se uskutečnit projekt nové bytové výstavby," uvedla společnost Sekyra Group v tiskové zprávě s tím, že dění okolo nádraží nebude dál komentovat, dokud nepadne definitivní rozhodnutí.

Realita versus plány developera:

Razantní přestavba má ale řadu odpůrců. Mimo jiné i občanské sdružení Arnika. To argumentuje kromě historické hodnoty budovy nádražních skladů i tím, že nová čtvrť s vysokými obytnými budovami se nachází v ochranném pásmu historického jádra Prahy, které je památkou UNESCO.

"Nová představa investorů je neúnosná také z hlediska kvality bydlení. Vysoké procento zastavěnosti území bude znamenat bydlení v rušném prostředí bez dostatečného zázemí pro rekreaci a odpočinek," uvádní Arnika na svých stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy