Plány na zvýšení DPH letos zvednou zájem o nové byty

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 3. 2011 16:53
Část developerů zájem podpoří reklamou, další věří, že není potřeba
Nové bydlení, které spadá do snížené sazby DPH by po sjednocení sazeb podražilo. Ilustrační foto
Nové bydlení, které spadá do snížené sazby DPH by po sjednocení sazeb podražilo. Ilustrační foto | Foto: Best of Realty

Praha - Čím pravděpodobnější se zdá sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na 20 procentech, tím intenzivněji se část developerských firem snaží přesvědčit zájemce o nové bydlení, aby si jej koupili co nejdřív.

Zvýhodněná sazba DPH totiž nyní platí pro byty do 120 čtverečních metrů a domy do 350 čtverečních metrů. Právě takových novostaveb se ale v Česku prodá nejvíce.

Podle informací ČTK se například společnost Metrostav Development chystá spustit reklamní kampaň založenou právě na chystaném zvýšení daně.

Budou speciální nabídky

Společnosti Ekospol a Finep, které patří mezi největší hráče na pražském trhu s novým bydlením, upozorňují na výhodu včasného nákupu bytu prostřednictvím tiskových zpráv a připravují další podpůrné nabídky. Ekospol nabízí například tříprocentní roční slevu na všechny splátky, které klient zaplatí proti standardnímu splátkovému kalendáři.

Stavební gigant Skanska ale na druhou stranu spoléhá, že zájem o byty vzroste kvůli plánovanému zvyšování daně i bez zvláštní reklamy nebo nabídek.

"Klientům dnes nabízíme tak rozsáhlé portfolio benefitů, které se nám osvědčily i v minulosti, že žádné speciální akce na podporu prodeje v souvislosti s plánovaným zvýšením DPH nechystáme," řekla ČTK mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Podobně se ke zdražování bytů kvůli DPH staví i developer Central Group. Její obchodní ředitel pouze připustil, že bude zřejmě nutná informační kampaň o zvýšení sazby DPH v rámci různých způsobů financování.

Začne-li sjednocená sazba DPH platit od začátku příštího roku, očekávají developeři opětovné ochladnutí zájmu o nové bydlení, který nyní s polevováním ekonomické recese oživuje. Podle optimističtějších odhadů ale tento útlum nebude trvat déle než rok.

 

Právě se děje

Další zprávy