Průmyslové parky jsou rekordně obsazené, nové nerostou

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 1. 2011 10:50
Nájemci podepsali rekordní počet smluv, nová plocha ale přibývá rekordně pomalu
Volné plochy je v průmyslových areálech jen asi 10 procent. Ilustrační foto.
Volné plochy je v průmyslových areálech jen asi 10 procent. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na rekordní čísla z předkrizových let se v loňském roce vyšplhaly údaje o trhu s průmyslovými nemovitostmi. Žádný obnovený boom se ale nekoná, čísla o výstavbě jsou nejnižší za šest let a zatím neporostou.

Situaci popsala poradenská společnost Cushman&Wakefield. Nájemci podle jejích údajů podepsali v loňském roce smlouvy na pronájmy 845 tisíc čtverečních metrů ploch, což se blíží číslům z roku 2007.

Důvodem rekordních pronájmů je zejména prodlužování starých smluv, které v loňském roce poprvé tvořilo téměř polovinu všech pronájmů.

Prázdných prostor už moc není

"V doposud rekordních letech 2006 a 2007 se převážně podepisovaly nové nájemní smlouvy. Právě smlouvy uzavřené v období boomu dnes dobíhají a nájemci je často prodlužují," vysvětlil Jaroslav Kaizr, vedoucí týmu pronájmu průmyslových ploch v pražské kanceláři Cushman & Wakefield.

Řada firem, které své nájmy prodloužily se navíc v loňském roce rozhodla k expanzi a ke svým stávajícím prostorám si pronajala další.

Podíl prázdných prostor v průmyslových areálech se díky tomu snížil na 10,6 procenta a podle expertů bude dál klesat. "Podíl pod deset procent však již znamená nedostatečnou nabídku a to může vést k tlaku na zvýšení nájemného. Bude se to týkat především regionů s omezenou nabídkou ploch k pronájmu," dodal Kaizr.

Nové průmyslové parky se staví až pro jisté nájemce 

Zatímco u pronájmů byly loňské údaje rekordní, plocha nově postavených prostor, která dosáhla 191 tisíc čtverečních metrů, byla nejmenší od roku 2004. Ve srovnání s předchozím rokem šlo zhruba o poloviční rozlohu, v porovnání s rokem 2007 dokonce o rozlohu pětinovou.

Důvodem je vyšší opatrnost developerů. Ti se z předkrizového boomu a krizového vývoje poučili a nyní rozhodně nebudují průmyslové parky "do zásoby" tedy spekulativně. Drtivá většina nové výstavby má už předem jasné své nájemce, je tedy předpronajatá.

Velkou trojku developerů s největším podílem na trhu s průmyslovými nemovitostmi tvořili v loňském roce CTP (25 procent) ProLogis (23 procent) a VGP (10 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy