Práce pro stavebníky mizí, rozestavěných bytů ubývá

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 1. 2011 9:21
Stavbníci sice dokončili více bytů než před rokem, rozestavěno jich ale bylo skoro o třetinu méně.
Výstavba nového bydlení nijak zvlášť nevzkvétá. Ilustrační foto.
Výstavba nového bydlení nijak zvlášť nevzkvétá. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Těžké časy české stavebnictví ještě zdaleka neopouští, jak dokazují čerstvá čísla Českého statistického úřadu.

Souhrnný údaj nevypadá nijak špatně. Od října do listopadu se stavební produkce zvýšila o 0,6 procenta. Ve srovnání s listopadem 2009 poklesla o 0,1 procenta, po zohlednění sezónních vlivů o 1,3 procenta. Dokončených bytů bylo dokonce o 24,4 procenta více.

Že ještě v listopadu bylo práce poměrně dost, dokazuje i mírný nárůst počtu zaměstnanců ve firmách s více než padesáti lidmi. Ten stoupl o 0,7 procenta, tento údaj nepočítá s agenturními zaměstnanci. O 3,5 procenta povyrostla i průměrná měsíční mzda a dosáhla 33 180korun.

Výhled do budoucna optimistický není 

Horší už je výhled do budoucna. Zahájených staveb bytů bylo v meziročním srovnání o 27,6 procenta méně. Uvadá zejména výstavba bytových domů. Zatímco totiž výstavba bydlení v rodinných domech poklesla v meziročním srovnání o 3,1 procenta, počet zahájených bytů v bytových domech se snížil o 56,3 procenta.

Meziročně poklesl také počet vydaných stavebních povolení, a to o 2,4 procenta. Zároveň poklesla i orientační hodnota staveb s vydaným stavebním povolením o 13,7 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy