Kolik zaplatíte za nájem? Regulace cen končí za dva dny

Petr Kučera Petr Kučera
29. 12. 2010 16:12
Ministerstvo pro místní rozvoj začíná hledat firmu, která zhotoví cenovou mapu
Foto: Jan Langer

Praha - Dva dny před dnem, kdy ve většině měst a obcí končí cenová regulace nájemného, vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj veřejnou soutěž na zhotovitele cenové mapy obvyklého nájemného v Česku.

Zájemci o účast ve výběrovém řízení musí své nabídky doručit nejpozději do 10. ledna. První verze cenové mapy by pak měla být hotová do konce února. K tomu termínu však mají být v systému data pouze z minimálně deseti procent určených obcí nad 2000 obyvatel.

Pilotní projekt, jehož zpracovatele ministerstvo hledá, by měl trvat do poloviny roku 2012 a přijít státní rozpočet maximálně na 1,9 milionu korun.

"Cenová mapa bude objektivním souborem dat o výši nájemních smluv uzavřených po 1. lednu 2011. V žádném případě nebude nahrazovat regulaci a nebude zvýhodňovat ani jednu ze stran," říká ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné).

Současná vláda odmítá, že by za zpoždění mohla ona.  Právní předpisy týkající se řešení sporů o výši nájemného po konci cenové regulace připravil podle Jankovského už předchozí ministr, od května 2009 se však k němu tehdejší poslanci nedostali.

O nejvýraznější výhodu - výrazně nižší nájemné - přijde zhruba 400 tisíc domácností už od Nového roku. Ve většině míst totiž skončí regulované nájemné. Rozhodla o tom už dřívější sněmovna.

Pouze v Praze, krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a větších městech Středočeského kraje (s alespoň 10 tisíci obyvateli) potrvá cenová regulace až do konce roku 2012.

Po konci cenové regulace bude výše nájmu záležet jen na dohodě mezi majitelem bytu (pronajímatelem) a nájemníkem. Teoreticky nebude omezena a záleží tak jen na nájemníkovi, na co přistoupí. Pokud se obě strany neshodnou, může rozhodnout soud.

Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků.
Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Tisíce nájemníků přijdou o výhody, zaplatí jako ostatní
Jak se změní nájmy? Vše o deregulaci na jednom místě
Výpověď nájmu bez udání důvodu? Majitelé musí počkat
 

Právě se děje

Další zprávy