Češi mají hluboké kořeny,každý pátý se nikdy nestěhoval

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 12. 2010 12:53
Nejčastěji se stěhují vysokoškoláci, průměrně ale měníme adresu jednou až dvakrát za život.
Důvodem stěhování je nejčastěji odchod od rodičů nebo potřeba většího bytu.
Důvodem stěhování je nejčastěji odchod od rodičů nebo potřeba většího bytu. | Foto: M&M Reality

Praha - Dvakrát za život obvykle Češi změní své bydliště. Nejčastějším důvodem pro stěhování je podle průzkumu, který pro pojišťovnu Direct provedla společnost TNS Aisa, je odchod z bytu rodičů, obvykle po svatbě.

Tento důvod vedl naposledy ke stěhování 47 procent respondentů, 38 procent dotázaných se muselo stěhovat, protože potřebovali větší byt. A Češi se pomalu učí stěhovat se i za prací - kvůli ní se naposledy přestěhovalo jedenáct procent dotázaných. Pro stovnání: kvůli rozvodu se naposledy stěhovalo 9 procent dotázaných.

Oproti obyvatelům USA, kteří se v průměru stěhují jednou za pět let, jsou Češi konzervativnější. Drtivá většina z nich se stěhuje jen jednou (28 procent) nebo dvakrát (23 procent) za život.

Plných 17 procent dotázaných se však dosud nikdy nestěhovalo, což je stejné množství jako těch, kdo změnili adresu víc než třikrát.

Nejvyšší podíl těch, kdo nemají zkušenosti s balením krabic a přesunem na novou adresu, je mezi lidmi se základním vzděláním, plných 27 procent. Naopak nejčastěji se stěhují vysokoškoláci, obvykle ale jen jednou nebo dvakrát za život.


 

Právě se děje

Další zprávy