Poplatky za distribuci klesají, RWE plyn mírně zdraží

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 11. 2010 16:02
ERÚ snížil poplatek za přepravu a distribuci plynu, rostoucí cena ropy ale výslednou cenu zvýší.
Plyn od nového roku u RWE zdraží jen mírně. Ilustrační foto.
Plyn od nového roku u RWE zdraží jen mírně. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Cena, kterou odběratelé zemního plynu platí za přepravu a distribuci, se v příštím roce mírně sníží. Energetický regulační úřad svým cenovým rozhodnutím snížil cenu za přepravu o 1,7 procenta a cenu za distribuci o 0,4 procenta. Celková cena za plyn, kterou lidé zaplatí, ale poroste.

Tyto regulované části totiž tvoří pouze 24 procent z celkové ceny plynu, kterou odběratelé zaplatí. Cena za přepravu plynu spojenou s jeho dovozem a skladováním se příští rok nezmění.

"Razantní pokles ceny za přepravu na vstupu do ČR a zpoplatnění přepravy k podzemním zásobníkům plynu pro rok 2010 se ukázaly jako pozitivní krok, který měl za následek zvýšení počtu dovozců plynu do ČR a přispěl k dalšímu rozvoji konkurence na českém trhu," uvedl k tomu regulační úřad.

U jednotlivých společností může mít vliv na výslednou cenu za distribuci vyšší hodnota korekčního faktoru, tedy vypořádání odchylky mezi plánovanou a skutečnou spotřebou.

První odtajněný ceník: RWE

Jako první svůj nový ceník zveřejnila společnost RWE. Její zákazníci z řad domácností si od nového roku za plyn připlatí v průměru o 2,3 procenta více. Společnost uvedla, že důvodem je propad kurzu koruny vůči dolaru, dlouhodobý pozvolný růst ceny ropy a ropných produktů na trzích a změna regulovaných distribučních poplatků.

Podle ERÚ klesne u RWE průměrný distribuční poplatek o 0,6 procenta.

"Při kalkulaci konečných cen  zemního plynu pro první čtvrtletí příštího roku jsme se potýkali s nepříznivými vstupy. I přesto se nám podařilo dosáhnout pouze nepatrného zvýšení konečných cen. V případě tzv. sporákářů, kteří odebírají od RWE Energie, se cena například vůbec nezmění. V jiných případech domácnostem měsíčně narostou účty jen v řádu desetikorun," uvedl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

Domácnost, která plyn používá na vaření, ohřívání vody i vytápění zaplatí měsíčně asi o 80 korun víc. RWE dodává plyn prostřednictvím společností RWE Energie, Jihomoravská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Východočeská plynárenská.

Klientům posledně jmenované firmy se cena zvýší od ledna nejvíc - o 4,5 procenta. Podle RWE je důvodem různá výše regulovaných cen za distribuci v různých regionech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy