Elektřina zdraží o 5 procent. Ale jen se "solární daní"

Petr Kučera Petr Kučera
30. 11. 2010 15:28
Energetický regulační úřad oznámil dvě varianty zdražení pro rok 2011
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Elektřina pro domácnosti zdraží pro příští rok v průměru o 4,6 procenta oproti letošku. Vyplývá to z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Velkoodběratelé připojení na vyšších napěťových úrovních zaplatí v průměru o 5,2 % více než letos.

Podmínkou této mírnější varianty zdražení však je, že začne platit vládní novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která mimo jiné zavede speciální daň na větší fotovoltaické elektrárny. Novelu už sice schválili poslanci, nyní však ještě čeká na rozhodnutí Senátu.

Pokud by novela neprošla, bude zdražení výrazně vyšší. Podle Energetického regulačního úřadu by si v takovém případě domácnosti připlatily v průměru o 11,2 procenta oproti letošku, velkoodběratelé o 14,5 procenta.

Mapka od Energetického regulačního úřadu ukazuje, jak budou vypadat typické výdaje domácností v nejpoužívanějších sazbách v roce 2011. Poslední sloupec (červená čísla) ukazuje, o kolik by se uvedené ceny zvýšily, pokud neprojde zdanění fotovoltaických elektráren.
Mapka od Energetického regulačního úřadu ukazuje, jak budou vypadat typické výdaje domácností v nejpoužívanějších sazbách v roce 2011. Poslední sloupec (červená čísla) ukazuje, o kolik by se uvedené ceny zvýšily, pokud neprojde zdanění fotovoltaických elektráren. | Foto: ERÚ

Hlavní příčinou zdražení je podle úřadu povinná podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tvoří část ceny elektřiny. Celková podpora se totiž - zejména kvůli boomu fotovoltaických elektráren - od ledna zvýší ze 166 na 578 korun na megawatthodinu.

"Vzniklou situaci však částečně kompenzuje pokles ceny takzvané silové elektřiny na velkoobchodním trhu. Ke snižování cen dochází také vlivem rostoucí konkurence na tuzemském trhu," uvádí reguláror v oficiálním prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Plán proti zdražení elektřiny se drolí. Vadí Senátu
Elektřinu nezdražilo slunce, ale balkánské impérium ČEZ
2 v 1: ČEZ vám dodá teplárnu i s elektrárnou až do domu

 

 

Právě se děje

Další zprávy