Výhra lidí ze satelitu: Soud brzdí stavební boom

Tomáš Fránek
25. 11. 2010 7:19
Nejvyšší správní soud ruší změnu územního plánu, která počítala s další výstavbou domů v Jesenici
Jesenice u Prahy. Na kraji metro-pole. Tady spíš pole. Ilustrační snímek
Jesenice u Prahy. Na kraji metro-pole. Tady spíš pole. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Brno - Vzpoura lidí z Jesenice u Prahy, jednoho z největších satelitů hlavního města, byla úspěšná. Lidé se ubránili výstavbě dalších desítek domů ve své obci.

Nejvyšší správní soud vyhověl jejich žádosti a ruší územní plán, který počítal se zastavením dalších 46 hektarů zemědělské půdy.

Vedení Jesenice podle soudců porušilo zákon, když prosazovalo pouze výstavbu nových domů a další varianty využití území vůbec neposuzovalo.

Navíc špatně vyhodnotilo vliv nového stavebního boomu na životní prostředí.

Zákon byl porušený

Jesenice je přitom příkladem, kam vede neregulovaný rozvoj satelitních měst v okolí Prahy.

V devadesátých letech to bylo ideální místo k žití v přírodě a přitom čtvrthodiny cesty od Prahy. Od té doby ale lidí ve vesnici přibylo téměř čtyřikrát (z 1500 na 6000).

A lidé už proti další výstavbě dlouhý čas protestují.

"Pro další stovky lidí tu není kapacita. Život se tu za posledních 10 let hrozně změnil. Lidi tu chtěli bydlet v přírodě, teď jsou tu paneláky. Místa ve školce a škole nejsou. Cesta do Prahy ráno trvá hodinu a jede se krokem. Silnice jsou ve špatném stavu," popsala situaci deníku Aktuálně.cz členka sdružení Rozumný rozvoj Sylva Marková.

Lidé v Jesenici se dvakrát snažili o vypsání referenda, ani jednou však neuspěli.

46 hektarů domů

Podle změny územního plánu chtěla Jesenice přeměnit 46 hektarů zemědělské půdy ve stavební pozemky. A plán schválil zastupitelé na posledním zasedání před vobami.

"Podle schválené změny na nich byla plánována výstavba domů k bydlení a dále také provozoven obchodu a služeb," je uvedeno v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Podle soudců obce ale rozhodla o jediné variantě, kterou je výstavba dalších domů, jiné možnosti využití celého území neposuzovala.

"Soud proto konstatoval, že proces pořizování změny územního plánu trpí zásadní procesní vadou, a přikročil ke zrušení celé změny územního plánu. Plán navíc nepopisoval vlivy na zvláště chráněné živočichy, které se vyskytují v některých lokalitách zahrnutých v územním plánu," uvedl soud ve svém verdiktu.

 

Právě se děje

Další zprávy