Developeři hrozí, že ceny bytů vzrostou až o desetinu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
23. 11. 2010 14:46
Pokud vláda skutečně zavede vyšší DPH na nové byty
Pokud vláda zvýší sniženou sazbu DPH, nové bydlení podraží, hrozí developeři.
Pokud vláda zvýší sniženou sazbu DPH, nové bydlení podraží, hrozí developeři. | Foto: Best of Realty

Praha - Další cenová bouře nejspíš čeká trh s novým bydlením, tvrdí developeři. Vláda totiž plánuje od roku 2012 zvýšit dosud sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z deseti procent na sedmnáct. Důvodem je plánovaná penzijní reforma.

Předseda představenstva skupiny Finep Michal Kocián upozornil, že se v takovém případě cena zvedne nejméně o sedm, ale možná i o 10 procent.

"V konečné ceně musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech," upozornil Kocián.

To potvrzuje i šéf developerské firmy Ekospol Evžen Korec. Podle něj by firma nedokázala zvýšení DPH pokrýt z vlastních zisků, protože krize a s ní související pokles poptávky po nemovitostech stlačil ceny na minimum.

Snížená sazba DPH se nyní vztahuje na byty do 120 čtverečních metrů a rodinné domy do 350 čtverečních metrů. Zástupci firem se obávají, že zvýšení DPH spolu s horšící se sociální situací řady domácností v Česku povede k dalšímu poklesu poptávky.

I to je důvod, proč momentálně vyjednávají s ministerstvem pro místní rozvoj o možnostech nové koncepce státní bytové politiky. Výstavba nového bydlení potřebuje podle nich i další podporu - jako je například možnost odečítat si splátky hypotéky z daní.


 

Právě se děje

Další zprávy