Kdo lépe bydlí, zaplatí víc. Stát už dělá cenové mapy

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 11. 2010 12:20
Ministerstvo financí připravuje cenové mapy podle atraktivnosti lokalit
Jak pohodlně bydlíte ovlivní výši daně, kterou za svůj dům nebo byt platíte státu. Ilustrační foto.
Jak pohodlně bydlíte ovlivní výši daně, kterou za svůj dům nebo byt platíte státu. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Praha - Jak kvalitně bydlíš, podle toho zaplať daň, vzkazuje ministerstvo financí všem majitelům nemovitostí.

V současné době totiž připravuje změnu daně z nemovitosti, která by se v budoucnu měla lišit podle atraktivnosti lokality, v níž budova stojí.

"Chceme, aby základna pro stanovení daně byla blíže tržním cenám nemovitostí," řekl deníku MfD náměstek ministra financí pro daně Ladislav Minčič (ODS).

Ministerstvo již připravuje cenové mapy republiky, které budou výšku daně určovat. Na jejich vzniku budou pracovat především místní radnice, které město nebo obec rozdělí do kategorií například podle vybudované infrastruktury, dostupnosti do centra nebo občanské vybavenosti.

Zabijáci kvality bydlení jako rušné silnice, železniční trať nebo nedaleká hlučná továrna také kategorii lokality ovlivní.

Čím lepší kategorie, tím vyšší daň budou majitelé nemovitostí platit. Přesnou výši stanoví právě místní radnice, které vybrané daně zahrnují do svých rozpočtů.

"Záleží na tom, jak bude pokračovat legislativní proces, ale rádi bychom, aby změna platila už v roce 2012," konstatoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy