Spor o český "les" větrníků u hranic, Němci protestují

Tomáš Fránek
23. 11. 2010 8:08
Německé úřady se bojí, že větrný megapark na české straně zasáhne cestovních ruch
Foto: Reuters

Brno - Výstavba největšího větrného parku v zemi, dvaceti pěti elektráren u Moldavy v Krušných horách, vyvolává obavy na německé straně hranice.

Úřady a sdružení z Německa tak v rámci posuzování vlivu celého projektu na životní prostředí poslaly do Česka několik nesouhlasných vyjádření. Obávají se především nepříznivého vlivu megaparku na ráz krajiny, chráněné ptačí oblasti a také špatného vlivu na turistický ruch v Krušných horách.

"Není možné potvrdit nezávadnost celého projektu na životní prostředí. Realizací záměru budou dotčeny chráněné oblasti, obyvatelstvo, kulturní památky a cestovní ruch," napsali ve svém stanovisku zástupci zemského ředitelství v Chemnitzu.

Hluk, turisté, památky

"Výstavbou záměru budou dotčena i turisticky významná turistická střediska, bude narušen krajinný ráz, obáváme se negativního vlivu hluku," uvedl starosta příhraniční obce Rechenberg-Bienenmühle. "Nesouhlasíme se záměrem, jelikož realizace záměru bude mít negativní vliv na cestovní ruch v regionu a bude ohroženo chráněné území," napsali také radní další německé obce Hermsdorf.

Podobné stanovisko poslalo do Čech i město Altenberg a také zástupci regionu Saské Švýcarsko - Východní Krušné hory. Svůj nesouhlas vyjádřilo také pět občanských sdružení a skupin občanů z německé strany Krušných hor.

České ministerstvo životního prostředí už uvedlo, že bude brát námitky německých úřadů v potaz. "Ministerstvo životního prostředí navrhuje věnovat zvýšenou pozornost tak, aby bylo německé veřejnosti předloženo dostatečné množství informací o všech potenciálních vlivech záměru přesahujících hranice České republiky," uvedla Jaroslava Honová z ministerstva.

Oblíbené Krušné hory

Investorem celého projektu, který nemá v Česku konkurenci a který byl už jednou odložen, je společnost Czech Wind Holding, napojená na investiční skupinu J&T.

Czech Wind Holding chce mít v okolí Moldavy elektrárny o výkonu 50 - 75 MW. "Projekt představuje plán výstavby 25 větrných elektráren. Součástí záměru je i výstavba 13 kilometrů kabelového vedení," napsala firma v oznámení pro Ministerstvo životního prostředí, které bude celý projekt posuzovat.

Krušné hory jsou právě kvůli síle větru místem, které si investoři pro výstavbu větrných elektráren vybírají v Česku nejčastěji.

Podle plánů firmy dojde k ovlivnění vzhledu krajiny, je také možný vliv hluku na lidi žijící v okolí. Celý projekt je navíc situovaný do chráněné ptačí oblasti. Firma ale slibuje, že obyvatele ani cestovní ruch v místě celý projekt neohrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy