Policie tvrdí, že Central Group psal fiktivní faktury

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 11. 2010 15:00
Policie vyšetřuje údajné daňové úniky Central Group už více než rok

Praha - Zatím pět lidí obvinila protikorupční policie v souvislosti s údajným daňovým únikem ve firmě Central Group. Je mezi inimi i výkonný ředitel společnosti Aleš Novotný. Ostatní stíhaní jsou z jiných firem.

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ladislav Letko na tiskové konfrerenci řekl, že snižovali daňový základ společnosti pomocí fiktivních faktur.

Škoda, kterou způsobili nebo chtěli způsobit státu, byla vyčíslena na více než 200 milionů korun. Proto obviněným hrozí až deset let vězení.

Skutky se měly udát od poloviny roku 2004 do současnosti. Podle Letka jde zhruba o 700 faktur.

Ve vazbě pouze Novotný

Policie zadržela Novotného v pátek, o víkendu ho obvinila z daňového úniku. Okresní soud v Plzni následně poslal manažera do vazby. Další čtyři lidé jsou stíhaní na svobodě, z nich tři jsou pod dohledem.

Central Group s postupem a metodami policie nesouhlasí. Podle Veroniky Ježkové ze společnosti bylo Novotného zadržení a vyslýchání nestandardní a neadekvátní. Právníci společnosti podle ní již proti postupu policie podali stížnost.

Policie vyšetřuje údajné daňové úniky Central Group přes rok. Loni v listopadu policie provedla v kancelářích firmy razii a zabavila její účetnictví. Vedení společnosti tehdy tvrdilo, že za vyšetřováním firmy stojí konkurenční boj. Za tím si majitel firmy Dušan Kunovský stojí i nadále a nyní sdělil, že to může podložit i důkazy.

Central Group je jedním z lídrů na tuzemském rezidenčním trhu. Majitelem 90 procent akcií je zakladatel společnosti a předseda představenstva Kunovský. V roce 2008 prodal za jednu miliardu korun desetiprocentní podíl ve firmě neznámé švýcarské finanční společnosti Global Property Capital.

Central Group ve svém prohlášení uvedla, že vyšetřování Novotného se nijak nedotkne klientů ani dodavatelů společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy