Zájem o hypotéky znovu roste, zatím o opatrných 6%

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 11. 2010 15:18
Češi si na bydlení půjčili za devět měsíců 59,7 miliardy korun.
Uvázat si na krk dluh na desetiletí? Češi se hypoték opět přestávají bát.
Uvázat si na krk dluh na desetiletí? Češi se hypoték opět přestávají bát. | Foto: Best of Realty

Praha - Češi se přestávají bát zadlužení a znovu se poohlížejí po vlastním bydlení. Objem hypoték, které si za letošní tři čtvrtletí vzali u hypotečních bank vzrostl podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj o téměř 6 procent na 59,7 miliardy korun.

Za dvanáct měsíců loňského roku si přitom půjčili Češi na bydlení formou hypotéky 73,85 miliard. To představovalo v meziročním srovnání pokles téměř o dvě pětiny.

"Dobrý výsledek třetího čtvrtletí je jistě dobrou zprávou. Zdá se, že náladu ve společnosti pomalu opouští strach a obavy a lidé začínají mít větší důvěru v budoucnost. V měsíční produkci posledních měsíců se blížíme hodnotám z roku 2008," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Banka má na hypotečním trhu třetinový podíl a je tak největším hráčem.

Vliv na obnoveném zájmu o hypotéky má nepochybně i vývoj úvěrových sazeb. Ty v říjnu opět klesaly a podle Fincentrum Hypoindex se průměrná sazba snížila o 0,23 procentního bodu na 4,56 procenta.

Celkově za tři čtvrtletí hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům hypotéky za 67,5 miliardy korun. Loni ve stejnou dobu byl objem poskytnutých hypoték přes 68,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy