Praha se plní předkrizovými byty, které nikdo nechce

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 10. 2010 22:30
Byty se sice kupují více než loni, ale zájemci nechtějí překročit hranici 50 tisíc korun za metr
Největším handicapem některých projektů je příliš vysoká cena. Ilustrační foto.
Největším handicapem některých projektů je příliš vysoká cena. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Praha - Developeři v Praze dokončují stalé další rozpracované bytové domy, prodej hotových bytů však vázne.

Podle údajů developerské společnosti Ekospol, která pravidelně zpracovává analýzu pražského trhu, je nyní v hlavním městě k dispozici přes dva a půl tisíce bytů v projektech o více než padesáti bytech. Počet "ležáků" tak neustále stoupá. A to navzdory sílící poptávce.

Zatímco na konci prvního kvartálu letošního roku jich bylo 2301, na konci třetího čtvrtletí se údaj zvýšil na 2519 bytů. Přitom za devět měsíců letošního roku se prodalo téměř dva tisíce bytů, tedy víc, než za celý loňský rok.

"I když se několik desítek dokončených bytů v každém čtvrtletí prodá, stále se za stejné období také stovky bytů zahájených v době boomu dokončí, což na trhu doplní nabídku. Celkový počet neprodaných bytů tedy stále narůstá. Tu nejhorší vlnu má ale již pražský rezidenční trh za sebou," komentoval údaje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Největším handicapem developerských projektů je příliš vysoká cena. Řada dokončených domů se nachází na hranici širšího centra města, což žene cenu za metr čtvereční nad 50 tisíc korun. Do rozmezí 50 až 60 tisíc za čtvereční metr podle analýzy spadá 63 procent neprodaných bytů, 23 procent z nich je ještě dražších.

Vyhráno ale nemají ani ty projekty, kde cena hranice 50 tisíc korun za metr nedosahuje. U nich může prodejnost snižovat neatraktivní lokalita, přílišná blízkost rušného dopravního tahu nebo naopak příliš velká vzdálenost od veřejné dopravy.

"Očekávám, že se nabídka dokončených bytů ustálí někde okolo čísla 2 600. Jak si s tím developeři poradí, pak bude záviset na jejich ochotě ke slevám," vysvětlil Korec.

Podle něj se dnes daří lépe prodávat byty, které se začaly stavět už v době recese, než z období před ní. V nich jsou totiž ceny za metr čtvereční obvykle o 10 až 15 procent nižší než u dříve zahájených projektů.

"Dle dispozice a velikosti bytu to pro kupující znamená úsporu v řádu 150 tisíc až milion korun. Tato úspora je přitom vyšší, než náklady na nájemné, takže se kupujícím vyplatí koupit raději byt 'na papíře' a na nové bydlení si počkat," podotkl Korec.

 

Právě se děje

Další zprávy