Dálkový ovladač ztloustl. Sony ukázala TV s Googlem

David Slížek
13. 10. 2010 12:00
Co vznikne, když zkřížíte televizní přístroj s internetem?
Foto: Sony

New York - Na co se budeme v budoucnu dívat v televizi? Kromě televizních programů, jak je dnes známe, budeme na obrazovce zřejmě i surfovat po internetu, sledovat videa z Youtube nebo si povídat s kamarády.

O propojení televizí s internetem se výrobci snaží už delší dobu, teprve nedávno se do toho ale s velkou vervou pustil opravdu velký hráč: americká společnost Google.

Televize bude chytřejší, oznámil v květnu provozovatel známého vyhledávače. A ve spojení s výrobci hardwaru (Intel, Logitech, Sony) teď ukazuje, co tím přesně myslel.

Počítač nebo TV? Každopádně Google

První televizní přijímač s předinstalovaným softwarem Google TV představila Sony toto úterý v New Yorku.

Přístroj především propojuje televizi se světem internetu. Na obrazovce můžete brouzdat po webu stejně, jak to znáte z počítače.

Televizor se ostatně počítači za o kousek přiblížil: pohání ho operační systém (Android od firmy Google) a má webový prohlížeč (Chrome od firmy Google). Stiskem tlačítka na ovladači zobrazíte políčko vyhledávače (hádejte od které firmy?), který prohledává internetové stránky, ale třeba i videa na Youtube.

Televizi a internet můžete sledovat i najednou - obrazovku si totiž můžete rozdělit do více oken. Přístroj můžete k webu připojit standardním síťovým kabelem nebo bezdrátově. Samozřejmostí jsou HDMI vstupy pro připojení DVD rekordéru a USB přípojky například pro flash disk.

TIP: Podívejte se, co všechno má Google TV umět (video v angličtině):

Ovladač je otesánek

Televize má předinstalováno několik aplikací, které mají její funkčnost dále rozšířit. V USA k nim patří chatovací klient Twitter, obchod s hudbou Napster, internetové rádio Pandora, půjčovna filmů Netflix nebo databáze výsledků basketbalové NBA.

A v příštím roce chce Google zprovoznit obchod s přídavnými aplikacemi od dalších výrobců. Slibuje také, že se televizor bude dát ovládat prostřednictvím mobilního telefonu - ovšem pokud v něm bude jeho operační systém Android.

Foto: Sony

Dálkový ovladač je kapitola sama pro sebe. Právě podle něj rozeznáte internetovou televizi od té "obyčejné" na první pohled. Je o kus větší a kombinuje počítačovou klávesnici s prvky z herních ovladačů. Výrobe ostatně přiznává, že si některé designové prvky vypůjčil od herní konzole Playstation 3.

Nové přístroje se mají v USA prodávat v cenách od 600 dolarů (v přepočtu cca 11 000 Kč) za verze s nejmenší obrazovkou. A lidem, kteří nechtějí kupovat novou televizi, Sony nabízí Blu-ray rekordér, který zprovozní funkce Google TV i na starších přístrojích.

 

Právě se děje

Další zprávy