Nedělejte z bytů politiku, vyzval Bakala Zaorálka

Ekonomika Ekonomika
22. 9. 2010 13:59
Vlastník RPG Byty hodlá investovat do rekonstrukce bytů tři miliardy korun.
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Miliardář Zdeněk Bakala, který prostřednictvím svých společností vlastní přes 100 tisíc bývalých hornických bytů na Ostravsku, vyzval místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, aby z kauzy kolem bytů nedělal volební téma. Podle Bakaly by to poškodilo nejen jeho společnost, ale také nájemníky.

Bakala a Zaorálek se kvůli hornickým bytům pustili v minulých měsících do velmi ostrého sporu, v němž padala i slova "gauner" (řekl Zaorálek) nebo žaloby k Ústavnímu soudu (podal Bakala).

"Pokud bychom se opět měli stát terčem nezákonné politické kampaně, jsme připraveni hájit dobré jméno naší společnosti všemi prostředky, které jsou obvyklé v právním státě," napsal Bakala v otevřeném dopise Zaorálkovi, který je nejnovějším dílem jejich vleklé bitvy.

Bakalovo sedmero

Sedm bodů, které Bakalův právník sepsal do tzv. Bílé knihy a v nichž popisuje, v čem je postup ČSSD (Zaorálka) nekorektní:

  • V první řadě tvrdí, že Smlouva o prodeji akcií zakládá skupině RPG povinnost prodat bytové jednotky nájemníkům za nominální cenu.  Toto tvrzení je bezostyšně nepravdivé a vyvrací je i zběžné přečtení textu smlouvy.
  • Za druhé tvrdí, že skupina RPG zamýšlela domy prodat jiné společnosti. Toto nařčení RPG z údajného „plánu prodat nájemníkům střechu nad hlavou" nemá a nikdy nemělo reálný základ, protože žádný takový plán v RPG nikdy neexistoval a neexistuje.
  • Za třetí tvrdí, že Zdeněk Bakala slíbil byty prodat nájemníkům. Toto své zákeřné tvrzení zakládá ČSSD na vytržení části veřejného výroku pana Bakaly z kontextu. Avšak minimálně sami její souputníci ze sdružení BYTYOKD.cz si nejsou svou věcí příliš jistí, proto i předseda sdružení připustil, že takovýto výrok není právně závazný.
  • Za čtvrté prohlašují, že převodem bytových domů na společnost RPG Byty byla porušena Smlouva o prodeji akcií.  To rovněž není pravda.  Po řadě fúzí, které byly naprosto zákonné, a k nimž byl vlastník společností oprávněn, přešel  bytový fond OKD na RPG Byty, zatímco společnost RPG Industries SE zdědila povinnosti ze Smlouvy o prodeji akcií, jak uvádí text smlouvy.
  • Za páté ČSSD neustále hovoří o tom, že RPG porušila povinnosti vyplývající ze Smlouvy o prodeji akcií, které souvisejí se správou bytových domů a nájmy.  Nezávislý a vyčerpávající audit provedený na žádost ministerstva financí však shledal, že společnost RPG dodržela všechny závazky bez výjimky (podrobnosti jsou uvedeny níže).
  • Za šesté sociální demokraté opakovaně tvrdí, že transakce OKD je v rozporu s předpisy Evropské unie, pokud jde o státní podporu, a to navzdory skutečnosti, že opakované žádosti u soudu byly odmítnuty jako bezpředmětné.  Joaquin Almunia, evropský komisař pro hospodářskou soutěž, si vytrvale stál za zjištěním z roku 2005, ve kterém uvádí: "Dostupné nástroje státní podpory však pro stávající nájemníky nepředstavují tu nejvhodnější pomoc.  Z informací, které Komise dosud vyhodnotila se zdá, že mnohé problémy, ke kterým se vážený člen ve své otázce vyjadřuje, jsou spíše záležitosti vnitrostátní pravomoci, a je-li to nutné, spadají pod vnitrostátní soudy České republiky.  Komise má pravomoc pouze vyšetřit existenci státní podpory a potenciálně její soulad s vnitřním trhem." 
  • A konečně za sedmé se sociální demokraté snaží zdržovat investiční programy RPG Byty a tím udržovat nájemníky v nejistotě. Posledním takovým pokusem je tvrzení, že zástava nemovitostí v majetku RPG Byty za úvěry použité na rekonstrukci celého bytového portfolia představuje hrozbu, že nájemníci přijdou o možnost uplatnit v případě prodeje bytů předkupní právo. To je však vždy a za všech okolností zajištěno zákonem.

Zaorálek ani ČSSD dosud na otevřený dopis nereagovali.

V kauze jde v kostce o to, že ČSSD, především Zaorálek, vyčítá Bakalovi, že slíbil prodat byty za výhodných podmínek nájemníkům a slib nedodržel. Bakala popírá, že by takto formulovaný slib někdy dal a trvá na tom, že v kauze postupuje výhradně podle zákonů.

"Naše společnost dá do rekonstrukce bytových domů a bytů letos a v průběhu následujících dvou let celkem tři miliardy korun. Podobné prostředky za celou dobu existence tzv. bývalých bytů OKD nebyly do tohoto nemovitého majetku investovány - a troufám si tvrdit, že kdyby zmiňovaný majetek nepřevzala naše skupina, nikdy v budoucnu by ani investovány nebyly," uvedl Bakala.

Bakalou najatý právník Amsterodam zveřjenil také takzvanou Bílou knihu o celém případu. V něm z pohledu RPG Byty, společnosti, přes níž Bakala byty vlastní, popisuje, co se odehrálo.

Bakala je díky RPB Byty největším soukromým vlastníkem bytového fondu v České republice. Kromě toho podniká také v těžebním průmyslu (vlastní část skupiny NWR) nebo v médiích (patří mu společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny či Respekt).

 

Právě se děje

Další zprávy