Potvrzeno: Stát platí majitelům domů za laxní politiky

Tomáš Fránek
19. 9. 2010 7:03
Stát musí doplatit peníze majitelům domů za dobu, kdy chyběly zákony o regulaci nájemného
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Je to průlom, který může státní kasu vyjít draho.

Ústavní soud totiž v jednom z prvních případů, který se týká nároků majitelů domů na doplacení peněz za dobu, kdy kvůli nečinnosti politiků a neexistenci zákona mohli vybírat jenom nízké nájemné, totiž definitivně potvrdil, že peníze od státu vlastníci domů dostanou.

U soudu tak po pěti letech soudních uspěli dva vlastníci nájemního domu ve Slaném, kteří požadovali zaplacení 10 735 korun jako náhradu škody způsobenou nesprávným úředním postupem státu. Peníze majitelé chtěli za tři měsíce od dubna do května roku 2002.

Chyby a nečinnost politiků

V té době totiž kvůli chybám politiků neexistoval platný zákon, který by reguloval nájemné, tato situace přitom trvala až do roku 2006. Ústavní soudci ve 44 případech rozhodli, že tento stav majitele domů poškozoval, nyní ale poprvé potvrdili i konkrétní peněžní částku, kterou mají vlastníci dostat.

Případ ze Slaného se dvakrát vrátil z Obvodního soudu pro Prahu 1 na Městský soud v Praze, ten nakonec rozhodl, že majitelé domů mají na peníze nárok.

Ministerstvo financí, které zastupuje stát, se ale obrátilo se stížností na Ústavní soud. Podle právních zástupců ministerstva přiznal majitelům domů vyšší částku než požadovali. Navíc podle ministerské stížnosti platil v roce 2002 výměr, který upravoval výpočet nájemného. „Nešlo tak o žádný nesprávný úřední postup," je napsáno ve stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Michaelou Židlickou ale argumenty ministerstva smetl ze stolu. „V projednávané věci odvolací soud dostál požadavku transparentnosti a přesvědčivosti odůvodnění svého rozhodnutí. Zásah do ústavně zaručených základních práv, jichž se stěžovatelka (ministerstvo) dovolávala, shledán nebyl," uvedli soudci.

Máte na peníze nárok

Podle soudců ministerstvo ve své argumentaci nerespektuje verdikty Ústavního soudu. Soudci potvrdili, že nárok na tržní nájemné byl spočítán správně na základě znaleckého posudku. „Bylo podrobně uvedeno, z čeho při výpočtu náhrady škody vycházel," doplnili soudci.

Majitelů domů zažalovali stát v desítkách případů, většina z nich je zatím nerozhodnuta. Podle Ústavního soudu musí soudy v těchto případech rozhodovat vždy podle místních podmínek v jednotlivých lokalitách.

Státu navíc stále hrozí problémy i ve Štrasburku. Evropský soud pro lidská práva už v Česku začíná zjišťovat u tuzemských majitelů domů, o kolik peněz je připravila regulace nájemného.

Požádal právní zástupkyně českých stěžovatelů, aby vyčíslily škody. Přesná kalkulace zatím hotová není, může jít ale až o miliardy korun.

Ve Štrasburku se odškodnění za regulaci nájmů domáhá kolem 5000 majitelů domů z Česka.

Před pěti lety vyčíslili odborníci sdružení škody způsobené regulací nájemného přibližně na 21 miliard korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy