Nájmy skokem vyrostou. Třeba i o 10 tisíc měsíčně

Ekonomika Ekonomika
10. 9. 2010 9:20
Ministerstvo pro místní rozvoj chce změnit občanský zákoník kvůli sporům o růst činží
Foto: Pavel Baroch

Praha - Blížící se největší skok v cenách nájemného od 90. let minulého století, kdy začala deregulace činží, nestraší jenom nájemníky v bytech, ale také ministerstvo pro místní rozvoj.

Hospodářské noviny v pátečním vydání uvádějí, že ministerstvo na poslední chvíli navrhlo změnu občanského zákoníku, která má dát soudům do ruky návod, jak řešit očekávané spory mezi majiteli domů a jejich podnájemníky.

Od 1. ledna stoupnou nájmy ve většině měst České republiky, s výjimkou Prahy a krajských měst například ve všech větších městech.

Nájemníci se podle zákona musí dozvědět novou výši nájemného tři měsíce předem, do konce září - tedy v těchto dnech.

Lidé v Jihlavě tak už například vědí, že zaplatí v průměru o 36 procent více, lidé, kteří bydlí v bytech firmy CPI Byty, druhého největšího pronajímatele v Česku, přidají na činže třetinu.

HN uvádějí příklady jiných konkrétních lokalit: v Ústí nad Labem tak za byt nájemník zaplatí měsíčně 5900 korun namísto dosavadních 1768, v pražských Holešovicích 16 tisíc korun namísto 6200.

V některých městech, kde jsou obecní byty, zatím radní vyčkávají a nechají zvýšení nájmů až na pozdější měsíce. Dražší činže by totiž museli lidem oznámit krátce před komunálními volbami.

Dají se čekat desítky soudních sporů o výši nájemného. Proto ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo novelu občanského zákoníku. Podle ní by soudy měly v případě očekávaných sporů rozhodovat tak, aby lidí platili místně obvyklé nájemné.

"Novela v oblasti nájemního bydlení byla odeslána na Úřad vlády," citují HN Pavla Rakouše z MMR.

V lednu se uvolní nájemné pro 60 procent doposud tržně regulovaných bytů. Odklad o další dva roky mají jen krajská města, Praha, a některá místa ve středních Čechách.

Zatímco regulované nájmy porostou, tržní nájemné podle údajů ČSÚ v posledních měsících spíše klesá.

 

Právě se děje

Další zprávy