Bakalovy nájemníky čeká postupný růst nájmů

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 9. 2010 14:20
Největší majitel bytů už s deregulací skončil. Teď bude zvyšovat postupně až na tržní nájemné.
Deregulace na Ostravsku a Ústecku už skončila. Ilustrační foto.
Deregulace na Ostravsku a Ústecku už skončila. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Přes sto tisíc lidí žije v bytech, které vlastní společnosti RPG Byty a CPI Byty. Zatímco ale většina nájemníků ve 13 tisících bytech vlastněných dvojkou na trhu, společností CPI, se musí od ledna připravit na dvojnásobné zvýšení nájemného, klienty RPG tento růst nečeká.

Společnost, kterou vlastní miliardář Zdeněk Bakala, totiž vlastní z drtivé většiny byty na Ostravsku, kde letos deregulace nájemného končí.

"Ze 44 tisíc bytů v majetku RPG je 98 procent ovlivněno regulací. Od roku 2007 do roku 2010 jsme každý rok zvyšovali nájemné podle tabulek Ministerstva pro místní rozvoj a letos byla deregulace dokončena," vysvětlil mluvčí společnosti Petr Handl.

Ministerstvo pro místní rozvoj stanovilo pro každý rok maximální míru o kterou bylo možné regulované nájemné zvýšit. Přestože Ostrava a Ústí nad Labem už s deregulací končí v letošním roce, ostatní krajská města a velká města středních Čech to čeká na konci roku 2012.

Tam, kde už deregulace skončila, závisí od prvního ledna příštího roku výše nájemného pouze na dohodě mezi majitelem bytu a jeho nájemníkem. Ani po skončení deregulace ale není nájemné na tržní úrovni a podle Handla nestačí tyto příjmy na větší investice do oprav bytového fondu. Na úroveň tržního nájemného by se to současné mělo dostat postupně.

"V části našich bytů, zejména těch, které byly nově obsazeny, už tržní nájemné platí. U dalších chceme dlouhodobě pokračovat v přibližování se hranici tržního nájemného. Souvisí s tím však i řada aspektů včetně těch sociálních. Nyní tak zvažujeme další postupy při úpravách výše nájemného. Až budeme mít konkrétní informace, nájemníky s nimi seznámíme," dodal Handl.

Společnost CPI Byty už zvýšení regulovaného nájemného oznámila. Současné nájmy vzrostou na dvojnásobek, jak to umožňují tabulky. Ukončení regulace příští rok se týká osmi tisíc bytů v majetku CPI, dalších 1800 přijde na řadu v roce 2012.


 

Právě se děje

Další zprávy