Druhý největší vlastník bytů zvýší od ledna nájemné

Radek Pecák Radek Pecák
8. 9. 2010 13:30
Nájem se má zatím zvednout zhruba na dvojnásobek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Současné měsíční nájmy ve výši 25 až 46 Kč za metr čtvereční hodlá od příštího roku společnost CPI Byty zvýšit na zhruba dvojnásobek. Nájemníci by měli platit nájmy od 40 do 80 Kč. Firma to uvedla ve své tiskové zprávě.

Skupina CPI Group vlastní v Česku skoro 13 000 bytů a je druhým největším vlastníkem nájemního bydlení v republice.

Důvodem je zejména fakt, že tržní nájmy jsou oproti regulovaným dvoj až trojnásobně vyšší.  

"Obeslali jsme nájemníky s výzvou, aby se dostavili na konkrétní místo, kde s nimi budeme výši smluvního nájemného projednávat formou dodatku ke stávající nájemní smlouvě," uvedl Daniel Bacík odpovědný za obchodní politiku CPI Byty.

Na tržní nájemné chtějí dosáhnout během tří let 

Podle Bacíka je společnosti jasné, že kvůli sociálním dopadům nelze regulované nájemné okamžitě dorovnat na úroveň tržního  nájemného. "Smluvní nájemné představuje jakýsi mezistupeˇm. Jeho postupným navyšováním bychom chtěli tržních nájmů dosáhnout do tří let," uvedl.

Od ledna 2011 se bude v případě bytů vlastněných CPI týkat ukončení regulace 8000 bytů v celém Česku, od roku 2012 dalších 1800 bytů v Praze, Slaném a Liberci.

Podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj se nájemné v regulovaných bytech se v roce 2011 zvýší v průměru o 16 procent. Letos se průměrný růst nájmů v regulovaných bytech se pohyboval kolem 17 procent, v roce 2009 to bylo 30 procent. Celkově se regulované nájemné týkalo asi 750 000 domácností.

Definitivní konec regulovaného nájemného má skončit i v krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem a také ve větších městech středních Čech na konci roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy