Nudí vás cestovky? Nabídněte dům nebo surfujte na gauči

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 8. 2010 7:00
Alternativní způsob dovolené předpokládá otevřenou mysl a něco na oplátku
Nabídněte jiným svůj dům výměnou za ten jejich. Nebo alespoň pozvěte někoho na svůj gauč. Ilustrační foto.
Nabídněte jiným svůj dům výměnou za ten jejich. Nebo alespoň pozvěte někoho na svůj gauč. Ilustrační foto. | Foto: Avestus Real Estate

Brno - Pustit si domů naprostého cizince? Strávit dovolenou v cizím domě na neznámém místě? Nocovat na gaučích lidí, které jste v životě neviděli? Ačkoliv to na první pohled vypadá jako hazardérství a nebezpečný risk, svou dovolenou takhle tráví tisíce lidí. A přísahají, že by za zájezd s cestovkou neměnili.

Způsoby dovolené zahrnuté pod anglickými výrazy home exchange, tedy výměna domovů, a couchsurfing, tedy surfování po gaučích, jim totiž přináší zážitky, které žádná cestovní kancelář zprostředkovat nedokáže.

Vyměňte pražský byt za výhled na moře

Výměna domovů je alternativní možností pro ty, kdo vlastní dům, byt nebo chalupu v nějaké zajímavé části České republiky. Systém je prostý - vy nabídnete svůj domov a můžete na oplátku navštívit domov svých hostů. Svou dovolenou tak strávíte v cizí zemi s komfortem vlastního bydlení a zázemí.

Výměnu domovů zprostředkovává řada zahraničních agentur, zvlášť v některých zemích jde o velmi oblíbený způsob cestování. Česká firma Home Exchange Czech letos prochází první sezonou.

"Je vidět, že Češi se učí této možnosti využívat. Oťukávají ji, nejčastěji si vyměňují chalupy v rámci České republiky. Ale nabídky na výměnu bytů v Praze přilákaly i klienty ze zahraničí, kteří nabízejí zase své domovy," vysvětluje autorka projektu Hana Ferstl Darlington.

Mezi téměř 130 nabídkami k výměně, kde převažují domy a byty v Česku, lze najít domky na francouzském venkově, ve Spojených státech, Švýcarsku, byty v Maďarsku, Dánsku i na chorvatském či tureckém pobřeží.

Prvním předpokladem bezpečné výměny domů je pojištění. To mají všichni účastníci Home Exchange povinné.

"Navíc je nutné si uvědomit, že vy sice podstupujete svůj domov cizím lidem, ale oni zase podstupují ten jejich vám a mají stejné obavy. Jistě předpokládají, že vy se v něm neubytujete za účelem jeho zničení. Může samozřejmě dojít k drobné, neúmyslné nehodě jako je rozbití hrnečku a podobně, toto si však seriózní partneři vyřeší mezi sebou formou refundace," dodává Ferstl Darlington.

Na příjezd návštěvy navíc dům můžete připravit a cennosti, o něž se obáváte, zamknout či odvézt jinam. Agentura navíc při více než jedné negativní referenci vyřadí problematické hostitele z databáze.

Surfujte místo internetu po gaučích

Další způsob alternativního cestování nepředpokládá ani to, že nemovitost vlastníte. Stačí, že doma máte gauč, nebo prostě místo, kam můžete uložit návštěvu. Právě proto nese název „couchsurfing" tedy surfování po gaučích.

Nabízí také mnohem osobnější vazbu s hostitelem a lepší poznání místní kultury i způsobu života. Na druhou stranu však takto jen těžko bude cestovat rodina s dětmi.

Prvním předpokladem je registrace na internetových stránkách komunity surfařů, kterých je po celém světě více než dva miliony. Pak záleží na vás, zda nabídnete ostatním k přespání svůj vlastní gauč, samozřejmě za vaší přítomnosti doma, nebo zda se vydáte do světa a budete nocovat u členů komunity.

"O couchsurfingu jsem se dozvěděla v době, kdy jsem byla na návštěvě u příbuzných v Kanadě. Zpočátku jsem moc nevěděla co čekat, s žádostí o gauč jsem se obracela spíš na ženy a hodně jsem si vybírala. Nakonec jsem na cestě přenocovala u dvou mužů a jedné ženy a byla jsem nadšená. Měla jsem možnost poznat opravdový život na místech, která jsem navštívila. Hned, když jsem se vrátila do Čech, jsem nabídla svůj gauč ostatním," popisuje Lenka Neveselá z Brna.

Chcete jen ubytování? Jděte do hotelu

Couchsurfing není jen o nocování zadarmo, naopak. Předpokládá, že hostitel bude mít zájem o člověka, kterému přístřeší nabídl a pomůže mu poznat své město a zemi. To samé platí i pro cestující surfaře.

"Právě zájem o jiné kultury a radost z poznávání nových lidí mě ke couchsurfingu přivedly. Patřím spíš k hostitelům, ubytoval jsem asi třicet lidí, ale pár míst jsem také navštívil. Jediné špatné zkušenosti jsem nabyl tehdy, když můj host měl zájem jen o přenocování a nic jiného jej v podstatě nezajímalo, ani se nepokusil komunikovat," popisuje Ind Biru Ray, který žije a pracuje v Brně.

Bezpečí nabízeného ubytování si surfaři hlídají navzájem. Každý, kdo cestuje či nabízí svůj gauč, má na svém profilu kolonku s hodnocením, kterou není možné promazávat. Surfeři si riziko zneužití uvědomují a svědomitě hodnotí jak své hosty, tak případné hostitele.

Komunita, která se postupně na stránkách www.couchsurfing.org rozvíjí od roku 2004, zahrnuje v současnosti přes 230 zemí. Jen v Česku má přes 7 tisíc členů. Často jde o vyznavače alternativního způsobu života, ale rozhodně ne v drtivé většině případů. Svůj gauč často nabízí páry, rodiny, cizinci žijící a pracující v Česku, i starší lidé, kteří si chtějí obohatit život o nové zážitky.

Foto: Josef Poneš
Čtěte také:
Půjčte si tryskáč nebo ferrari. Jinak si neodpočinete
Termín dovolené si sami nevyberete. Určí vám jej firma
Výběr z bankomatu v cizině: Kolik stojí a jak ušetřit

 

Právě se děje

Další zprávy