Vondruška chce na stavbu bytů třikrát víc peněz

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 6. 2010 13:45
Státní fond rozvoje bydlení by měl příští rok dostat 2 miliardy, letos má 510 milionů. Hlavní je byldení pro seniory.
Prioritou mají být podle ministra byty pro seniory, kterých bude v Česku přibývat. Ilustrační foto.
Prioritou mají být podle ministra byty pro seniory, kterých bude v Česku přibývat. Ilustrační foto. | Foto: Avestus Real Estate

Praha - Třikrát vyšší rozpočet na státní podporu bydlení bude po vládě požadovat Ministerstvo pro místní rozvoj. Na rok 2011 počítá rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení s téměř dvěma miliardami korun, přičemž letošní rozpočet byl 510 milionů.

Největší část financí by podle ministra Rostislava Vondrušky měla putovat na program na podporu výstavby bytů pro seniory. Právě těchto bytů bude podle něj v blízké budoucnosti nedostatek.

"Demografický vývoj našeho obyvatelstva naznačuje, že bude nutné stavět více bytů pro seniory. Aktuální potřebu by pokryla výstavba 2000 takových bytů ročně, současný rozpočet ministerstva však umožňuje podpořit výstavbu zhruba 300 bytů ročně," uvedl Vondruška.

Kromě bytů pro seniory se má zvýšit i suma určená na regeneraci sídlišť a zateplování bytových domů. Zároveň mají ale přijít omezení podpor - například poskytnutí státního příspěvku ke stavebnímu spoření bude podmíněné využitím naspořené sumy pouze na bydlení.

Zvýšení rozpočtu, které je téměř trojnásobné, podle něj státní pokladnu nezatíží. Navrhované změny buďto přinesou vyšší částky z daní nebo budou rozpočtově neutrální.

Státní fond rozvoje bydlení existuje od roku 2000 a finančně podporuje výstavbu hlavně nájemních bytů, opravy již stojících panelových domů a přípravu stavebních pozemků v obcích.

 

Právě se děje

Další zprávy