Víte, kolik v Praze stojí výhled do zeleně? Sto tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 6. 2010 16:45
Do 36 let je při nákupu důležitá cena, do 50 blízkost centra a od 50 hlavně vybavenost okolí
Pokud tenhle byt nehledí do zeleně a není maximálně 20 minut od centra, lidem mezi 36 a 50 lety ho neprodáte. Ilustrační foto.
Pokud tenhle byt nehledí do zeleně a není maximálně 20 minut od centra, lidem mezi 36 a 50 lety ho neprodáte. Ilustrační foto. | Foto: Avestus Real Estate

Praha - Pražané do 36 let jsou ochotni strávit na cestě do práce až 50 minut, ti starší maximálně 20 minut. Zato je věková skupina mezi 36 a 50 lety ochotna si připlatit za luxusnější bydlení a například výhled do zeleně pro ně má hodnotu až 100 tisíc korun. Dvě třetiny lidí navíc přestanou o lokalitě uvažovat, pokud z ní není dobré spojení městskou hromadnou dopravou.

V průzkumu pro developera Finep to zjistila společnost Proximity Prague. Nejméně nároční jsou při kupování vlastního bydlení v Praze lidé do 36 let. Kromě větší tolerance ke vzdálenosti od města je pro ně důležitá i zeleň a možnost sportovního vyžití.

Čtyřicátníci si klidně příplatí

"Překvapivě důležitá je pro ně citová vazba k lokalitám," upozornil Michal Kocián z Finep Holding. Lidé do 36 let jsou však zároveň nejnáročnější na výši ceny - i to je důvod, proč často hledají ve větší vzdálenosti od centra.

Nejochotnější připlatit za splnění svých nároků jsou naopak lidé mezi 36 a 50 lety. Také jsou nejnáročnější na vzdálenost od centra.

Jakmile ale kupující překročí padesátku, začne u něj na důležitosti nabývat vybavenost okolí. Ocení nedaleké obchody, ordinaci lékaře, ale i poštu.

Také oni jsou ochotní si za pohodlí připlatit, není to však univerzální pravidlo. "U mužů nad 50 let je překvapivě stále častěji spouštěcím impulsem ke koupi bytu rozvod. Pro rozvedené muže je často na prvním místě cena a z ostatních nároků jsou ochotni slevit," dodal Kocián.

 

Právě se děje

Další zprávy