Plyn od léta zdraží. Kvůli slabší koruně a drahé ropě

Petr Kučera Petr Kučera
31. 5. 2010 15:33
Společnost RWE Transgas dnes oznámila ceny pro třetí čtvrtletí
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zemní plyn pro domácnosti opět zdraží. Zvýšení cen od července už oznámily společnosti RWE a E.ON. Pražská plynárenská prý ceny pro třetí čtvrtletí nezmění.

RWE, dodávající plyn 2,3 milionům zákazníků, zdraží v průměru o 4,9 procenta. E.ON, zásobující 110 tisíců zákazníků na jihu Čech, zvedne ceny v průměru o šest procent. 

"Důvodem je, stejně jako v předchozím čtvrtletí, oslabování kurzu koruny vůči americkému dolaru a stoupající cena ropy a ropných derivátů na světových trzích," řekl dnes obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Měsíční náklady u průměrné domácnosti využívající zemní plyn na vaření, ohřev vody a vytápění tak podle Varcopa vzrostou zhruba o 100 korun.

Domácnosti, která zemní plyn používá pouze k vaření, stoupnou měsíční náklady přibližně o čtyři koruny. 

Varcop připomíná, že cena zemního plynu se - zatím - zvyšuje pro letní měsíce, kdy je spotřeba nejnižší z celého roku.

Novým konkurentem tradičních dodavatelů se už brzy stane další energetický gigant - ČEZ. Ve čtvrtek chce oficiálně představit nabídku plynu pro domácnosti, zřejmě cenově výhodnější oproti tradičním regionálním dodavatelům. Mimochodem v oblasti dodávek elektřiny pro změnu od letoška konkuruje ČEZu právě RWE.

Foto: www.metallkoncept.cz
Čtěte také:
Nová doba: RWE nabídne levnou elektřinu, ČEZ zase plyn
 

Právě se děje

Další zprávy