Soud posvětil záchranu Orca, dluhy bude splácet 10 let

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 5. 2010 15:38
Developer chce prodávat svá aktiva, ale také začít stavět v Bubnech.
Namísto starého nádraží Bubny plánuje Orco vystavět supermoderní čtvrť. Bude na ni mít ale finance?
Namísto starého nádraží Bubny plánuje Orco vystavět supermoderní čtvrť. Bude na ni mít ale finance? | Foto: Ludvík Hradilek

Paříž - Po více než roce vrávorání na kraji propasti krachu svitla developerské společnosti Orco naděje na lepší budoucnost. Obchodní soud v Paříži dnes schválil jeho záchranný plán, který počítá se splacením dluhu společnosti v průběhu deseti let.

Restrukturalizační plán přitom v nedávné minulosti dvakrát zamítli sami držitelé dluhopisů developerské společnosti založené v Praze. Dluhy, které podle svého desetiletého plánu musí Orco splatit, dosahují téměř dvou miliard eur.

"Velmi nás těší, že obchodní soud náš záchranný plán schválil. Více než rok nám ochranný režim umožňoval obnovit finanční zdraví skupiny a záchranný plán nám nyní dává šanci velmi rychle obnovit projekty ve střední Evropě," konstatoval generální ředitel firmy Jean Francois Ott.

Projekt Bubny nepůjde k vodě

Podle ČTK počítá záchranný plán v letech 2010 až 2013 s dokončením aktuálních projektů a prodejem vedlejších aktiv. V dalších dvou letech pak plánuje dál prodávat aktiva a snižovat investice.

 

To však neznamená, že by se developer vzdal jednoho ze svých nejambicióznějších projektů - přestavby v Praze - Bubnech. Za desítky miliard korun tam plánuje postavit prakticky novou čtvrť s byty, obchody i kancelářemi.

Zatím ale Orco nemá zdroje, z nichž by mohlo zahájení výstavby financovat. Loňský rok skončil ztrátou 250,6 milionu eur a poklesem držeb o 16 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy