Kalamitu už hlásí i energetici, platí pro sever Moravy

Tomáš Fránek
17. 5. 2010 10:41
Silný vítr a přívaly vody už připravily o elektřinu na 13 tisíc domácností
Rožnov pod Radhoštěm, pondělí 17. května 2010, ráno. Pasecký potok v noci podemlel cestu na ulici Polanského a voda se vylila taky v části u polikliniky. Uzavřená byla také cesta podél Bečvy směrem na Bučiska.
Rožnov pod Radhoštěm, pondělí 17. května 2010, ráno. Pasecký potok v noci podemlel cestu na ulici Polanského a voda se vylila taky v části u polikliniky. Uzavřená byla také cesta podél Bečvy směrem na Bučiska. | Foto: Tomáš Winkler

Vsetín - Silný vítr a přívaly vody už připravily o elektřinu na třináct tisíc domácností především na Bruntálsku a Vsetínsku.

Energetici proto v těchto lokalitách vyhlásili kalamitní stav, po desáté hodině pak kalamitní stav začal platit pro celý sever Moravy.  "Počasí způsobilo poruchy na vysokém a nízkém napětí také na Novojičínsku, Opavsku i Ostravsku," řekla regionální mluvčí ČEZu Alice Lutišanová.

Stromy popadané do vedení

Bez proudu jsou proto jak domácnosti, tak některé firmy. "V nočních a ranních hodinách zapříčinil poruchy silný vítr v kombinaci s hustým deštěm. Na řadě míst spadly stromy do vedení a někde zpřetrhaly vodiče," řekla mluvčí.

"Po noci na dnešek zůstalo bez proudu přes 10 000 domácností. Část poruch jsme v noci a ráno opravili, ale chodí nám další hlášení. Ještě nevíme, co během dne udělají stoupající hladiny řek," dodala mluvčí. Během dopoledne pak domácností bez proudů přibývalo na 13 tisíc domácností.

"Voda stoupá, asi budeme muset v dalších hodinách některé linky vypnout z bezpečnostních důvodů kvůli občanům i našim pracovníkům," uvedla Lutišanová.

V částech Ostravy jsou desítky domácností také bez tepla a teplé vody.

Jako loni se sněhem

Na Vsetínsku se tak opakuje situace z loňského října, kdy se kvůli přívalům sněhu ocitla bez proudu většina regionu.

Starostové po sněhové kalamitě kritizovali energetiky, neboť byli přesvědčeni, že je energetická firma nechává při kalamitách bez proudu déle, než je nutné. ČEZ slíbil nápravu.

 

Právě se děje

Další zprávy