Staví se málo a dráž. Ale satelity u Prahy bují dál

Petr Holub
8. 5. 2010 0:00
Krize zmrazila stavební ruch, stavba bytů se například propadá už třetí rok.
Nové byty se prakticky nestaví. Jen satelity u velkých měst ano
Nové byty se prakticky nestaví. Jen satelity u velkých měst ano | Foto: IKEA

Praha - Ceny stavebních prací se zvyšují, rodinné domy na okrajích velkých měst, hlavně Prahy, stále rostou. Ale jinak stavebnictví drtí krize se vším všudy.

"Stavebnictví je ve stejné situaci, jako byl průmysl před rokem," oznámil Jiří Vlášek, který je vrchním ředitelem Českého statistického úřadu.

Nových zakázek je málo a to podle Vláška znamená, že stavebníci budou s potížemi zápasit další dobu. "Rozhodně nemůžeme čekat, že v nejbližší době dojde k přebujelému růstu," tvrdí ředitel.

Krize stavebníky postihla ze tří důvodů. "Už se tomu každý směje, ale skutečně se na tom podepsala sněhová pokrývka, která vydržela až do března. Už loni došlo k poklesu zakázek a zhoršila se dostupnost úvěrů," vypočítává Vlášek.

Podle Vláška však ani krize nezastavila dosavadní trend, kdy se stavební práce jsou dražší a dražší.

40 tisíc korun za metr

Stavba bytů se propadá již třetím rokem, proti loňsku se výstavba v prvním čtvrtletí snížila o čtvrtinu. V prvních třech měsících se začalo stavět 6272 nových bytů, o čtvrtinu méně než loni a o třetinu než v předchozích dvou letech. Od loňského léta klesá i počet bytů, které se dokončují.

Vlášek upozornil, že i v krizi rostou pořizovací ceny bytů. Postavit průměrný rodinný dům s obytnou plochou 94 metrů čtverečních loni znamenalo investici 3,12 milionu korun, tedy o tři procenta víc než v roce 2008. Průměrný byt o velikosti 52 metrů přišel na 2,04 milionu, o 11 procent víc než v roce 2008. Do cen statistici nepočítají pozemky.

"Vzhledem k růstu cen stavebních prací a materiálů nepředpokládám, že se během současných potíží mohou ceny snížit. Maximálně o dvě nebo tři procenta," míní Vlášek.

Mráz na trhu s byty

I když se nové byty staví dráž, jejich tržní cena v letech 2008 a 2009 poklesla o třetinu, uvádí Jiří Pácal z investiční společnosti Central Holding Europe. Podepsalo se to na ziscích developerských společností, které ochladly při zakládání nových projektů.

"Dál se ale už tržní ceny nových bytů snižovat nebudou," předpokládá Pácal. I když v ekonomické krizi poklesla poptávka, tak developeři zároveň omezili nabídku. "Říkám tomu, že trh je zamrzlý," shrnuje Pácal.

Expert upozorňuje, že se ve velkých městech začínají projekty na stavbu hůře vybavených bytů s prodejní cenou okolo 30 tisíc korun za metr čtvereční v Praze a o třetinu lacinější v krajských městech. Nebudou ale k dispozici dříve, než v příštím roce.

Proti snaze developerů zlevňovat ale působí fakt, že stavby nových bytových domů zadávají především stát a města. "Tam se na ceny stavebních prací tolik nehledí," připomíná Pácal.

Města obrostlá špekem

Ani krize loni nezastavila další růst satelitů okolo velkých měst. Mezi desítku obcí s největším počtem dokončených bytů se loni dostaly Zdiby u Prahy a Popůvky u Brna. Vystřídaly tak pražské satelity Jesenici, Jenštejn a Bašť z předchozích dvou let.

Při podrobném studiu podkladů ze stavebních úřadů statistici zjistili, že v posledních třinácti letech jsou Jesenice a Hostivice u Prahy na dvanáctém a čtrnáctém místě mezi městy, kde se dokončilo nejvíc bytů. V obou obcích tak v poslední době přibylo nejméně pět tisíc obyvatel. Víc než tisíc lidí přibylo ve třiceti obcích za hranicemi metropole.

Vedle "špekové pneumatiky" okolo Prahy se stejně aktivně staví i za humny krajských měst.

Poblíž Brna vyrostla zejména Kuřim následována Bílovicemi a Modřicemi. Hlavními satelity Plzně jsou Dobřany a Vejprnice, víc než tisíc lidí mají také nová sídliště Litvínovice a Srubec poblíž Českých Budějovic.

Přes pět set nových obytných domů vyrostlo v horských střediscích Harrachově, Špindlerově Mlýně, Železné Rudě a Čeladné.

 

Právě se děje

Další zprávy